Українцям повідомили, хто і як може отримати надбавку до пенсії - для цього потрібно спочатку оформити спеціальний статус.

Згідно з даними "Соціальної інформаційної платформи", розмір держпенсії або матеріальної допомоги для українців зі статусом мешканця гірської місцевості збільшується на 20%, а тарифні ставки та посадові оклади для працівників там — на 25%.

Як зазначається, середній розмір пенсії в Україні не сягає 4,5 тисячі гривень. Водночас у столичних пенсіонерів середня виплата перевищує 6135 грн.

У гірських регіонах середня пенсія за статистикою нижча, ніж у Києві майже вдвічі, але варто пам’ятати. Проте мешканцям такої місцевості мають робити доплати до пенсії та посадового окладу.

Пенсіонери, фото: objectiv.tv

Популярні новини зараз

Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін

Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Показати ще

То ж претендувати на підвищення пенсії можуть також ті пенсіонери, які переїхали до гірських регіонів, рятуючись від воєнних дій у місці постійного проживання.

Як отримати надбавку до пенсії:

Спочатку необхідно зафіксувати статус людини, яка мешкає, працює чи навчається на території гірського населеного пункту. Для цього слід звернутися до виконавчих органів села чи міста, районної державної адміністрації чи ЦНАП.

На видачу свідоцтва відводиться 30 днів. Також потрібно мати статус ВПО з позначенням нового місця проживання. З отриманим свідоцтвом можна звернутися до Пенсійного фонду та запросити перерахунок пенсії.

Варто зауважити, що населений пункт у горах для отримання спеціального статусу повинен перебувати на висоті 400 і вище метрів над рівнем моря та відповідати іншим вимогам.

Карпати, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Нагадаємо, супермаркети оновили ціни на курятину і свинину: скільки коштуватиме м'ясо на початку серпня

Як повідомляв "Знай.ua", українців планують обкласти новим податком: міністр фінансів пояснив, кого це стосується

Також "Знай.ua" писав, роботодавці зможуть звільняти працівників під час війни ще з однієї причини: Мінекономіки надало дозвіл