У православному календарі 1 серпня - це день вшанування пам'яті преподобної Макріни Каппадокійської, яка жила в IV столітті н.

Інші назви свята: "Указниці осені", "Макріди", "Мокрини". За народним повір'ям, Макрінін день - це вказівник осені. По погоді цього дня судили про те, якою буде осінь.

У народі цей день називали Мокрини. Якщо ж дощу не було, то це посуха, яка може знищити врожай. Тому проводили обряди, щоби викликати дощ.

Селяни за традицією ходили по гриби, прибирали овес, а польові роботи до цього часу вже закінчувалися. Але це був початок періоду літніх гроз і сильних дощів.

Популярні новини зараз

Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Можна ще сьогодні провести замовляння, щоб у хаті водилися гроші. Одягніться в одяг із дірками в кишенях, в руки візьміть мішок із дірками, станьте під дощ і кажіть:

"Дощ, у мене порожня мошна, за душею ні гроша. Допомоги в тебе прошу, наповни мошну, щоб гроші водилися, щоб дірки зашилися".

Потім треба піти додому та зашити дірки у речах. Туди кладуть монеткою і сушать одяг. Бажано зробити це надворі під променями сонця.

Що не можна робити 1 серпня

В цей день наші пращури проводили обряд на викликання дощу, в якому брала участь іменинниця. Але її в жодному разі не повинні бачити чоловіки, інакше на все село чекає біда. Якщо ж дощ і так іде, то жінкам, у яких день народження, треба вбратися, але з дому краще не виходити. Інакше дощ заллє всю землю.

Не можна сьогодні забивати худобу та птахів, інакше хтось із рідних занедужає. Не можна готувати квашену капусту, квас та солити огірки. За прикметою ними можна отруїтися. Також заборонено сьогодні продавати конину, бо всі коні перемруть.

Нагадаємо, що в Києві 6 мавпочкам подарували цілий острів з озером: для Персимона та його подружок.

Раніше ми повідомляли, що українським пенсіонерам виплатять по 6600 грн., однак отримають не всі.