Зараз існує такий широкий асортимент засобів особистого захисту, що багато хто вже заплутався, які маски є справді надійними і як правильно їх носити.

Читайте Знай в Google News!

Бодай незначний рівень захисту має все-таки будь-яка маска. Вчені з Університету Дюка в США, провели дослідження і з'ясували, які маски найефективніші. Вони проаналізували 14 найпопулярніших видів масок.

Люди в масках, скріншот: Youtube

Найбільш ефективні маски

1. Респіраторна маска N95

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Саме її бажано носити, щоб максимально знизити ризик зараження. Вона пропускає менше, ніж 0,1 % мікрочастинок. Водночас респіраторна маска з клапаном менш безпечна, тому що загрожує зараженням іншим через сильний потік повітря з отвору.

2 Одноразова медична маска

Класичний надійний варіант, дефіцит якого в аптеці вже немає. Звичайна медична маска збереже ваше здоров'я і вбереже оточуючих.

3. Багатошарова маска з бавовни

Найзручніший і популярний варіант для тривалої пандемії. Таку маску можна зробити самостійно в домашніх умовах. Вона пропускає лише 8% мікрочастинок. Ризик захворіти або заразити інших є, але він мінімальний.

Дитина у масці, скріншот відео

Найменш ефективні маски

1. Саморобні маски

Не всі саморобні маски такі ж ефективні, як багатошарові бавовняні. Зараз випускають продукцію, яка зроблена з інших тканин або за іншою технологією.

2. Бандани і в'язані маски

В'язана маска виглядає скоріше як пародія на захист. Бандани так само неефективні через тонкий шар тканини - вони пропускають половину мікрочастинок.

Медична маска, фото з вільних джерел

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Зеленський у День писемності та мови розповів, як не стати схожим на Азарова. Також глава держави розповів, як сам вивчав українську мову.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Верховну Раду "замінували": у поліцію поступив анонімний дзвінок

Також "Знай.ua" писав, до школи з 5 років: психолог пояснила, чим загрожує нововведення дітям