АТ "Укрзалізниця «22 жовтня визначило компанію» Глусько Україна", яку ЗМІ називають близькою до відомого олігарха, переможцем двох тендерів по 5 тис. т дизельного палива за ціною котирувань в Роттердамі плюс націнка $36/т.
Про це повідомляє видання enkorr з посиланням на дані ProZorro.
По першому тендеру Glusco запропонувала дизпаливо за розрахунковою ціною 19 491 грн/т, по другому — по 19 512 грн/т.
Це умовно ті ціни, за якими постачальник готовий поставити паливо в день аукціону.
За розрахунками enkorr, так звана фіксована» брудна " маржа постачальника, яка надалі буде автоматично приплюсовуватися до котирувань ДП в порту Роттердама (Північно-Західна Європа) складе 1010 грн/т ($35,7/т) і 1028 грн/т ($36,3/т).
Ця» брудна " маржа, крім чистого заробітку компаній, включає в себе витрати на доставку в Україну, страховку та інші витрати.
Нагадаємо, тижнем раніше Укрзалізниця придбала дизпаливо за ціною котирувань в Роттердамі плюс $33 / т.
Нагадаємо, формульний підхід з використанням цін в європейських біржових майданчиках використовується в Україні для розрахунку вартості газу для населення. З лютого по липень 2020 року це була Т.зв. формула «Амстердам плюс» - ціна на хабі ТТF в Нідерландах плюс доставка в Україну.
З 1 серпня 2020 р.зі скасуванням ПСО, НАК «Нафтогаз України» запропонував населенню газ за формулою «Дюссельдорф+».
Також у 2016-2019 рр.діяла формула «Роттердам+» для вугілля. Вона встановлювала прогнозну вартість електроенергії виключно для промислових споживачів. Формулу скасували 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії, після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.