Багатьом жінкам і дівчатам знайомі неприємні, хворобливі відчуття в молочних залозах. В основному представниці прекрасної статі скаржаться на біль в грудях перед місячними, але багатьох вони турбують протягом всього менструального циклу. Найчастіше дискомфортні відчуття в молочних залозах супроводжуються ниючими болями внизу живота, перепадами настрою, надмірною дратівливістю. Цей комплекс симптомів називають передменструальний синдром (ПМС). Часто жінки соромляться звертатися до лікаря, вважають ці болі недостатньо вагомою причиною для візиту до фахівця. Хтось терпить їх, хтось намагається знайти ліки самостійно, наприклад, приймає марні БАДи. Перш ніж починати лікування, потрібно розібратися, що саме відбувається в організмі.

Біль у молочній залозі: коли панікувати?

Біль в грудях у жінок (масталгія) може бути пов'язаний з безліччю причин. Масталгію можуть спровокувати перевтома, надлишок фізичних навантажень, недосипання, стреси, а також шкідливі звички. Часто організм так реагує на зміни – подорож, зміну клімату, раціону. Але найпоширеніша і найбільш імовірна причина болю в молочній залозі – гормональний збій або циклічні зміни гормонального фону.

Фахівці розрізняють циклічну та ациклічну масталгію. Циклічні болі в грудях повторюються щомісяця, залежать від менструального циклу, нерідко поєднуються з іншими проявами ПМС. Вони зазвичай тупі, тягнучі, здається, що грудні залози розпирає зсередини.

У розвитку масталгії важливу роль відіграє гормон пролактин. Його надлишок впливає на вироблення інших статевих гормонів і, особливо, прогестерону, гормону другої половини менструального циклу. Надмірна секреція пролактину сприяє розвитку дефіциту прогестерону і, як наслідок, відносного естрогенового домінування. Це, в свою чергу, призводить до змін у молочних залозах.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Показати ще

Вважається, що в основі патологічного процесу лежать різного роду гормональні порушення, які проявляються у відносному збільшенні рівня естрогенів при низькому рівні прогестерону, надлишку чоловічого статевого гормону тестостерону та деяких гормонів, що викликають затримку рідини в тканинах МЗ. Проте, недостатності прогестерону в розвитку мастодинії відводиться головна роль. Масталгія зазвичай супроводжується мастодинією – надмірною чутливістю грудної залози, через яку навіть легкі дотики викликають дискомфорт.

Масталгія може бути і ациклічною:

  • болі з'являються в будь-якій фазі циклу або відчуваються постійно;
  • бувають пекучими, гострими, ниючими, тягнучими;
  • супроводжуються появою ущільнень в грудній залозі;
  • змінюється форма грудей і соска, колір і структура шкіри;
  • можуть відзначатися патологічні виділення з соска.

Як циклічні, так і ациклічні болі в грудях не є нормою, їх не можна терпіти, ігнорувати, заглушати анальгетиками, намагатися лікувати народними засобами або сумнівними БАДами. При ациклічній мастопатії потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем. Циклічні болі часто є передвісником мастопатії та незабаром набувають постійного характеру.

І мастопатію, і циклічні болі на тлі передменструального синдрому можна і потрібно лікувати. Основна причина таких болей – гормональний дисбаланс. Для його корекції нерідко вдаються до ЗГТ (замісної гормональної терапії) монопрепаратами. Також призначають комбіновані оральні контрацептиви (КОК), які містять різні види статевих гормонів в малих дозах. Але найсучасніша тенденція в лікуванні мастопатії – застосування негормональних препаратів. Так, німецька компанія Біонорика СЕ випускає негормональний лікарський рослинний препарат Мастодинон Ⓡ, відгуки про який, а також дані клінічних досліджень в Німеччині підтверджують його ефективність при лікуванні мастопатії, ПМС, а також порушень менструального циклу.

Мастодинон Ⓡ – німецький негормональний рослинний лікарський препарат

До складу Мастодинону входять виключно натуральні, рослинні компоненти, цілюща сила яких відома з глибокої давнини.

Основний компонент Мастодинону – спеціальний екстракт вітекса священного (прутняка). Прутняк звичайний згадується ще в працях Гіппократа як ефективний засіб від гінекологічних проблем. Сучасні вчені встановили, що такий ефект пояснюється високим вмістом в плодах прутняка активних речовин – дитерпенів, які:

  • нормалізують вироблення гормону пролактину, надлишок якого призводить до циклічної мастодинії, мастопатії, порушень менструального циклу;
  • стабілізують гормональний фон напередодні місячних, допомагають усунути фізіологічні та психологічні симптоми ПМС.

Дитерпени – це натуральні речовини рослинного походження, вони безпечні для організму, не мають побічних ефектів.

Крім того, Мастодинон Ⓡ містить інші рослинні компоненти, які доповнюють дію екстракту прутняка:

  • стеблелист василістніковидний, півник різнокольоровий та тигрова лілія стабілізують менструальний цикл і виступають в ролі м'якого знеболюючого при місячних;
  • лілія, грудошнік, цикламен, мають заспокійливу дію, стабілізують емоції, поліпшують настрій;
  • цикламен є потужним природним антибіотиком і протизапальним засобом.

Таким чином, Мастодинон Ⓡ полегшує симптоми передменструального синдрому і мастопатії, а головне – усуває гормональні порушення, які є їх першопричиною.

Аналогічні компоненти можуть входить до складу БАДів, але ефективність таких добавок не доведена. Вони, як правило, нешкідливі, але і користі не приносять. Мастодинон Ⓡ, на відміну від БАДів, є лікарським препаратом, який пройшов клінічні випробування в Німеччині та схвалений в Україні. Висока ефективність мастодинону в порівнянні з настоями та відварами трав, добавками на їх основі пояснюється тим, що Біонорика СЕ дотримується концепції фітонірингу. З року в рік для подальшої культивації використовують насіння тільки спеціальних сортів лікарських рослин, що відрізняються від дикорослих стабільним і рекордним вмістом біологічно активних цілющих речовин. Також контролюються умови їх зростання, дотримання правил заготівлі сировини. А для екстракції діючих речовин застосовують прогресивні технології.

Форми випуску Мастодинон Ⓡ: таблетки та краплі

Компанія Біонорика пропонує на вибір 2 лікарських форми препарату Мастодинон Ⓡ: рідку (краплі) і таблетовану. І таблетки, і краплі потрібно приймати вранці і ввечері щодня, тривалість курсу – від 3 місяців. Перед початком лікування обов'язково потрібно уважно вивчити інструкцію, яка до нього додається.

Мастодинон Ⓡ офіційно дозволений до застосування в Україні, що підтверджують реєстраційні свідоцтва UA/6239/01/01 (краплі) і UA/6239/02/01 (таблетки). Препарат відпускається без рецепта і його можна приймати без призначення лікаря. Якщо вас турбують болі в молочних залозах, варто пройти обстеження і переконатися, що вони пов'язані з гормональним дисбалансом, а не будь-якими іншими причинами, а також виключити онкологію. Придбати Мастодинон Ⓡ можна в будь-якій аптеці або замовити онлайн на сайті liki24.

Мастодинон Ⓡ: відгуки пацієнток

Жінки і дівчата схвально відгукуються про Мастодинон.

Відгук Ірини про Мастодинон, 33 роки:

Більше року тому мене почав турбувати біль у грудних залозах, спочатку тільки перед місячними, потім практично постійно. При самообстеженні виявила ущільнення, пішла в лікарню. Лікар діагностував мастопатію і порекомендував Мастодинон. Уже наступна менструація пройшла набагато легше, звичні прояви ПМС мені не дошкуляли, біль в грудях став менш вираженим, а ще через місяць зовсім зник. За півроку ущільнення поступово розсмокталися, це підтвердило УЗД.

Відгук Вікторії про Мастодинон, 26 років:

Хороший препарат без побочок за прийнятною ціною. Мастодинон – реальні ліки, які нормалізують гормональний фон, а не знеболююче, яке діє лише кілька годин. Тут ефект проявляється не відразу, зате тримається. Окреме спасибі виробникам за рідку форму, таблетками давлюсь з дитинства.

Відгук Олени про Мастодинон, 21 рік:

Курс Мастодинону мені призначив мій лікуючий гінеколог для полегшення симптомів передменструального синдрому. Через три місяці мене припинили турбувати страшні болі в грудях і найсильніші набряки. Тепер можу нормально працювати і важкий тиждень не випадає із життя.

Відгук Ніни про Мастодинон, 36 років:

Лікарський негормональний рослинний препарат Мастодинон - рідкісне поєднання ефективності і безпеки. Завдяки Мастодинону забула про болі в молочних залозах, менструальних болях і перепадах настрою при ПМС.

Досить терпіти біль в грудях!

Чимало жінок страждає від мастопатії. А періодичні болі в молочних залозах, нижній частині живота, нервозність напередодні менструацій – ще більш поширена проблема. Біль виснажує, заважає зосередитися на роботі, отримувати задоволення від інтимної близькості та просто радіти життю. А ще він сигналізує про те, що в організмі щось не так і слід зайнятися власним здоров'ям. Не потрібно терпіти або маскувати біль, потрібно лікувати причину, яка найчастіше криється в гормональних порушеннях. Ці порушення можна скорегувати, не вдаючись до замісних гормональним препаратів. Адже вже більше 20 років існує безпечна та ефективна альтернатива ЗГТ і КОК – німецький негормональний рослинний препарат Мастодинон Ⓡ. Сьогодні його приймають сотні тисяч жінок в 26 країнах світу.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я