Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Великдень - головне християнське свято для представників усіх конфесій. Особливе значення воно отримало в 2020 році - за часів найбільшої світової кризи з часів Другої світової війни, викликаного пандемією коронавируса COVID-19.

У зв'язку з останніми світовими подіями важливо згадати основний сенс свята Пасхи - вічне життя, можливість порятунку і важливість самопожертви. У темні часи Велика неділя - дарує всім нам надію на світле майбутнє і дає новий привід подумати про важливість життя.

У цій статті ми згадаємо про найважливіші народні і церковні традиції свята Пасхи, які не втратили своєї актуальності в 2020 році.

Пасха Христова 2020: дата і особливості святкування

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

Свято Пасхи не має постійної дати, а визначається за місячним календарем, який на відміну від традиційних юліанського і григоріанського календарів, не має чітких дат. У 2020 році свято Великодня відзначається 19 квітня.

Віруючі християни, а особливо православні, ретельно готуються до Великодня, дотримуючись найсуворішого Великого посту. Перед Великим Воскресінням проходить Страсний Тиждень. Головними подіями тижня називають Чистий четвер і Страсну п'ятницю.

На відміну від слов'янської традиції, Єврейська Пасха в Ізраїлі, звідки і з'явилася ця традиція, відзначається в період з 8 по 16 квітня, а католицький Великдень, традиційно пройшов за тиждень до православного - 12 квітня.

Саме для християн, які дотримуються посту, Пасха має особливе значення, і саме вони більше інших радіють світлого дня Великої неділі.

У 2020 році Великдень буде радикально відрізняться, як і в Україні, так і в інших країн Православного світу. Свято буде відмічатися дістаціонно, а багато храмів по всій країні не відкриють свої двері перед парафіянами через небезпеку поширення коронавируса.

Однак випробування і складності не повинні лякати християн, а навпаки - надихати і закликати до терпіння, стійкості і бажання жити і радіти життю.

Церковні традиції та звичаї українського Великого Воскресіння

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

Свято Пасхи святкується вже 2020 років - з моменту воскресіння Христа. За довгі роки воно обросло безліччю традицій, деякі з яких мають особливе значення для українського народу і відрізняються важливістю для серця кожного християнина.

Пасхальна служба

Головна подія Великодня - Всенічне богослужіння і служба, яка триває у всіх Церквах до самого вечора Великого Воскресіння. За традицією, з Великоднем по телебаченню кожної православної країни транслюють головну пасхальну службу, яка проводиться в найдавніших храмах столиць країн Східного обряду - Києва, Мінська, Москви, Тбілісі, Єревана, Софії, Белграда, Афін, Константинополя і Єрусалима. Православна Україна має особливе значення, оскільки саме з Київської Русі пішла ця традиція, за якою пішли російські звичаї фарбувати яйця, бити їх в потішному поєдинку, відвідувати кладовище після Пасхи і шанувати інші прикмети, обряди української та російської традиції.

Великоднє привітання

В Україні є традиційне привітання, яким обмінюються всі християни протягом Великого Воскресіння: Христос Воскрес! - Во істину воскрес. Даним привітанням варто обмінюватися в храмах і на вулицях.

Сходження благодатного вогню

Святові Великодня передує чудо сходження Благодатного вогню в Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі. Вважається, що священний вогонь на кожну Пасху відправляється на Землю самим богом і не обпікає в перші хвилини християн, які вмиваються їм, оскільки той за переказами дарує молодість, здоров'я і красу.

Світле свято: історія і народні традиції Великодня

Пасха 2020: джерело: скріншот з YouTube

В Україні народні традиції Великодня зв'язуються зі святковим столом і звичаями святкування Великого Воскресіння.

У нашій країні Великдень - найвеселіше, найщедріше і смачний церковне свято в році, що радує дітей і дорослих. Сім'ї ретельно готуються до свята: випікають або купують паски (паски), фарбують курячі яйця - символ вічного життя. Паска може бути сирна або з тіста - на будь-який смак хозяїїв. Її можна пекти самим або купити в магазині.

На стіл також прийнято подавати свіжу зелень, овочі і фрукти, смажити на відкритому вогні м'ясо, випікати або купувати солодощі, насолоджуватися вином і інші не міцними напоями, відвідувати родичів, спілкуватися з друзями, співати і всіляко насолоджуватися життям, не впадаючи в надмірності.