02 березня у Вашингтоні в рамках «Діалогу про майбутнє: Україна-США» відбулася зустріч української неурядової делегації з предствниками групи Світового банку – провідним спеціалістом Прасаною Лал Дас та службовцями Міжнародної фінансової корпорації.

У Світовому банку Прасана Лал Дас займається діяльністю пов’язаною зі стратегією обробки великих масивів даних у глобальній практиці “Торгівля і конкурентоспроможність”. В той же час, він вивчає роль ІоТ (інтернет речей – Internet of Things) у сфері надання державних послуг, а також досліджує роль “Big Data” у виробничо-збутових ланцюжках.

Прасана Лал Дас та Катерина Одарченко

Модерувала зустріч Катерина Одарченко, яка є керівником української делегації, а також політичним експертом, президентом Інституту демократії та розвитку «Polita» і ініціатором створення політичної партії «Національна платформа».

Під час зустрічі українські делегати наголосили на актуальності питання органічного поєднання національних економічних інтересів та взаємодії з міжнародними фінансовими організаціями в Україні.

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів

Показати ще

Ще однією темою обговорення було питання щодо ролі держави в регулюванні національної економіки та взаємодії з міжнародними фінансово-кредитними інституціями. Актуальність цієї теми зумовлена тим, що економіка України в глобальному масштабі є малою відкритою економікою, яка значною мірою залежить від зовнішньоекономічної кон’юнктури.

Тимур Чмерук, який є партнером міжнародної інвестиційної компанії “BASE Capital Management”, членом правління Української асоціації професіоналів у сфері GR і лобістів, керівником низки проектів із залучення іноземних інвестицій в Україну, під час діалогу поцікавився у представників Світового Банку, якою має бути державна політика щодо залучення інвестицій, як внутрішніх, так і зовнішніх для розвитку економіки.

Тимур Чмерук

На думку експерта Світового банку, обсяг залучених інвестицій залежить від інституційних умов, створених урядом, незмінністю законодавства на етапі окупності вкладених інвестицій, гарантованого захисту прав власності інвестора. Такий негативний сигнал для інвесторів, як зміна правил під час реалізації інвестиційного проекту, демонструє їм, що середовище нестійке, а рівень ризиків капіталовкладення високий.

Михайло Рітчер

Михайло Рітчер - керуючий активами, експерт в сфері міжнародних фінансових ринків, член ради директорів «Асоціації учасників біржових ринків» під час дискусії задав питання стосовно моделі фондового ринку і Робо-Едвайзинга (Robo-Advising) у країнах, що розвиваються. «Які перспективи розвитку фондового ринку України за умови зменшення кількості емітентів цінних паперів, відсутності якісного інтернет-трейдингу?».

Також він поставив запитання, чи можливе впровадження для пасивного інвестування і створення альтернативи пенсійним накопиченням в Україні, і чи є приклади впровадження таким систем в інших країнах, що розвиваються?

Представник української компанії KyivStratPro, публіцист і журналіст Андрій Бузаров у процесі обговорення поставив запитання щодо оптимального рівня загальнообов’язкових пенсійних накопичень для економік перехідного типу та оптимальноїмоделі розвитку другого, накопичувального рівня пенсійної системи в Україні.

Основною складовою, на думку Прасана Лал Даса, функціонування фондового ринку є розвинутий реальний сектор економіки. Емітенти цінних паперів та недержавні пенсійні фонди зацікавлені в сильному фондовому ринку, але на ринку, окрім продавців мають бути також покупці. Якщо ж попит на цінні папери недостатній, це призводить до їх знецінення і падіння котирувань, уповільнення ринку. В такому випадку ринок не зможе генерувати необхідний ресурс і створювати високоліквідні активи.

Депутат міської ради Кривого Рогу Сергій Смєлий цікавився, які програми співпраці зі Світовим Банком можуть бути реалізовані не лише на урядовому рівні, а й на рівні муніципалітетів. До дискусії про фінансування місцевих і міських муніципалітетів приєдналися також і депутат Київської обласної ради Олег Кищук та директор судоплавної компанії, депутат Херсонської обласної ради Василь Федін . Як зазначили представники групи Світового банку, нині реалізується проєкт підтримки та розвитку електротранспорту у Львові. Вони готові розглянути такі пропозиції і їх обґрунтування, якщо представники України мають пропозиції щодо розвитку муніципальних і регіональних програм. Такі проекти необхідно оформляти в конкретні заявки.

Засновник групи компаній “Інкор групп” Руслан Тарпан поділився досвідом налагодження співпраці зі Світовим банком під час реалізації проектів в Україні та Об’єднаних Арабських Еміратах.

Зернотрейдер і громадський діяч Андрій Бобирь та доктор філософських наук, депутат Деснянської районної та Київської міської ради (1990-2010 рр.) Микола Легеза цікавилися програмами розвитку територій, які задіяні у виробництві продовольства. Вони поділилися своїм баченням щодо розвитку сільських територій в Україні та розвитку середнього бізнесу в аграрному секторі.

Директор готелю “Київ” Вікторія Туча підняла питання стосовно розвитку державних підприємств. Представники Світового банку підкреслили, що будь-які державні підприємства і представники регіональних муніципалітетів можуть підтримувати економічні кластери, прикладом яких, можуть бути інноваційні проекти з розвитку зеленої енергетики, над розвитком яких працює Тимур Чмерук. За умови відповідного обґрунтування такі спільні проекти можуть отримати фінансування від Світового банку.

Нагадаємо, що “Діалог про майбутнє: Україна-США” – це двосторонній українсько-американський експертний неурядовий форум, який впродовж 01-05 березня проходить у США під егідою Інституту демократії та розвитку “Polita” https://polita.org.ua/, а також консалтингової компанії SIC GroupUkrainehttp://sic-group.com.ua/.

Офіційним партнером заходу є Base Capital Management https://www.facebook.com/basecapitalM/, офіційним перевізником - Міжнародні авіалінії України (UkraineInternationalAirlines) https://www.flyuia.com/ua/ru/home.