Як відомо, вже кілька останні тижнів мережею розгулює інформація про те, що в Україні зачинять туберкульозні диспансери, а хворих змусять стояти в одній черзі з дітьми на прийом до сімейного лікаря. І це при тому, що в державі епідемія туберкульозу. Відтак, головний лікар Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Світлана Єсипенко пролила світло на цю ситуацію та розповіла, що це лише часткова правда.

Про це повідомляє видання "Сегодня".

Відтак, за її словами, наразі в Україні і дійсно можуть закрити частину туберкульозних диспансерів, адже лікування переходить на абсолютно новий рівень.

"У нас була така ж розрізнена мережа протитуберкульозних установ, яка існує в багатьох регіонах України. Ще в 2012 році у нас було 1625 ліжок і один дитячий протитуберкульозний санаторій. Сьогодні у нас залишилося 480 ліжок, і навіть це багато для регіону з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз", - розповідає Світлана Єсипенко.

В області просто почали вводити міжнародні стандарти лікування. А відтак, у лікарні перестали утримувати пацієнтів, які більше не заразні. Такі пацієнти можуть контактувати з людьми і виходити на роботу, тому їх відпускають додому, де вони продовжують приймати ліки.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Показати ще

Медики, фото з вільних джерел

"Ті пацієнти, які ще заразні, лікуються в стаціонарі. Якщо організм більше не виділяє туберкульозну паличку - лікуються амбулаторно. Якщо хворіє людина без певного місця проживання, його відправляють на санаторне лікування. Решта можуть вибрати одну з 11 моделей амбулаторного лікування, які розробили в медустанові", - йдеться в повідомленні.

За її словами, це означає, що пацієнтам не доведеться лікуватися пів року, що в свою чергу призведе до того, що велика частина ліжок стане непотрібною. Відповідно, відпаде потреба обслуговувати ці ліжка, і частина медиків доведеться скоротити.

"Ситуація навколо туберкульозу - це середньовіччя номер два після коронавірусу. На жаль, тема туберкульозу в нашій країні сприймається негативно. Ця стигма пов'язана з тим, що як раз служба сама себе захищає і відгороджується від суспільства і намагається ізолювати свого пацієнта", - підсумувала медик.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Дніпрі рятують дівчинку-крихітку вагою 620 грамів, - медики борються за кожен день її життя

Як повідомляє портал "Знай.uа" Під Харковом страшна епідемія відправила трьох дітей під крапельниці, гірше за коронавірус

Також "Знай.uа" писав, що Потужний вибух у Дніпрі позбавив руки 8-річну дитину, - медики борються за життя малюка