Бувають ситуації, коли нова пара взуття тісна, а обміняти або не носити — це не про нас. Тоді ми шукаємо способи, як втиснути ніжку в цю обувочку. При чому ситуації бувають дуже різні, іноді розтягувати доводиться навіть шльопанці. Ось розглянемо, які взагалі бувають способи розтягування взуття і розглянемо їх переваги та недоліки.

Способи розтяжки взуття:

  • хімічний;
  • механічний;
  • спеціалізований (в майстерні);
  • в морозилці;
  • армійський.

В цілому варто також сказати відразу, що способів розтягнути нове взуття є дуже багато. Не всі вони, звичайно, дієві для того чи іншого матеріалу, але потрібно пробувати.

У Мережі є різні відео, поради та відгуки як розтягувати маленьке взуття і робити так, щоб воно не натирало. Хтось віддає відразу майстрам в руки, хтось розтягує в домашніх умовах, а хтось дає поносити другові з більшим розміром ноги. Звичайно, якщо він погодитися і вам його не шкода.

Хімічний метод розтяжки

Він проводиться за допомогою спеціальних засобів, які можна придбати в взуттєвих магазинах. Після покупки уважно читайте інструкцію і слідуйте вказівкам. Зазвичай інструкція стандартна: розпилити засіб на вузькі місця, одягнути шкарпетку і якийсь час походити (не менше півгодини-годину). Хімічні речовини пом'якшують матеріал і розтягують його. Однак шкіряне взуття особливо світлих тонів може постраждати, зміниться колір, залишаться плями.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Світлі туфлі. Фото з сайту Рexels

Порада: краще спробувати спрей або рідину на непомітній ділянці взуття, після чого розпилювати на інші.

Також дехто в домашніх умовах розтягує взуття, використовуючи спирт (іноді його замінюють горілкою, одеколоном і навіть засобом для миття вікон). Цей спосіб також можна віднести до хімічної розтяжки.

Механічна розтяжка

Це один з найбільш поширених і простих варіантів. Можна розтягувати туфлі і черевики своїми руками, надівши кілька теплих шкарпеток і так ходити вдома якийсь час. Можна скористатися великою кількістю газет і паперу або купити спеціальні колодки для розтяжки. Це дерев'яні колодки з гвинтовим механізмом, які ефективно розтягують в довжину тісне і вузьке взуття.

Дерев'яні колодки для розтягування взуття. Скріншот з відео. YouTube

Також можна додати вплив теплом — феном, наприклад. У потрібних місцях взуття нагріти феном і розносити на нозі з теплим носком. Не радять використовувати такий гарячий спосіб для взуття із шкірозамінника або нейлону. Найкраще розтягується шкіряне взуття, не натуральне — гірше.

Важливо! Обережно з проклеєними ділянками взуття — клей може потекти і пара буде зіпсована.

Розтягнення взуття в спеціалізованій майстерні

Цей метод буде дорожчим, але менш нервовим, адже робити його буде фахівець. Єдиний мінус: зазвичай майстерня не несе відповідальності за пошкодження, пов'язані з розтяжкою.

Але найчастіше це працює досить ефективно і пару можна розтягнути навіть на пів розміру. Також професіонали пропонують розтяжку халяви в чоботі, також можна збільшити в підйомі. Процес відбувається таким чином: на спеціальну металеву колодку надягають чобіт, розігрівають колодку і поступово розтягують взуття.

Розтяжка халяви. Скріншот з відео. YouTube

Метод розтяжки в морозилці холодом

Вельми популярний спосіб і часто його радять на просторах інтернету, адже працює він досить добре. Як робити: беремо пакет, кладемо у взуття, наповнюємо водою, відправляємо в морозилку. Принцип дії полягає в тому, що вода приймає форму взуття, замерзає і робить ширше зсередини. Добре таким способом розтягувати навіть тапочки і шльопанці.

Порада: краще ретельно очистити і вимити взуття, а також вибрати якісний пакет, без дірок, щоб не прорвався і не залив усе взуття.

Також варто враховувати, що цей «морозильний» спосіб не підходить для тендітних матеріалів. Таким чином розтягувати грубу шкіру зручно, а ось для ніжного взуття заморозка не рекомендується. Також необхідно пам'ятати, що натуральна шкіра втрачає жир при різних маніпуляціях і, коли ми розтягуємо взуття, потрібно змащувати його кремом.

Армійська розтяжка взуття

Вона актуальна для грубого взуття, яка натирає. В американських військах, якщо черевики та чоботи жали, їх розношували прямо в душі. Їх одягали і йшли приймати душ. Правда такий спосіб не для чобіт або зі шкірозамінника. Взуття має бути дуже якісним і міцним для подібної маніпуляції.

Ефективний спосіб без купання в чоботях - намочити бавовняні шкарпетки, трохи віджати, одягнути їх і взуття, яке треба розтягнути. Носити до повного висихання носків, після додатково просушити взуття. Можна впхати газети або папір всередину, вона вбере вологу і дозволить зберегти потрібну розтяжку.

Є ще жорстокий «чоловічий» спосіб: одягнути кілька пар товстих шкарпеток і прогулятися. Ноги, звичайно, будуть в шоці, але взуття розтягується ефективно і наступна прогулянка буде більш приємною вже в розтягнутому взутті.

Армійська розтяжка чобіт. Скріншот з відео. YouTube

Цікавий спосіб розтягнути взуття за допомогою вівса або висівок — ковбойський спосіб. Однак такий спосіб для зимового взуття з хутром або осінніх черевиків з підкладкою не підійде. Він добре буде для шкіряних ковбойських чобіт, зимового взуття без утеплювачів, можна спробувати розтягнути цим методом гумові чоботи. Так що ж треба робити: насипати до верху в шкіряне або гумове взуття висівок або вівса. Залити його теплою водою і залишити на дейкий час. Вода вбереться в крупи, пара розтягнеться в ширину, після потрібно висушити її.

Якщо тиснуть тільки ззаду, можна спробувати після нагрівання розм'якшити задник руками або постукати легенько молоточком і поносити вдома.

Варто пам'ятати, що якщо взуття тисне в пальцях, то або воно замале по довжині і розтягувати його сенсу практично немає, або проблема в швах. В основному взуття можна розширити, зробити більше по ширині, якщо тисне з боків або в п'яту. Якщо сама пара тисне по довжині, в пальці, то вона на вас маленька і збільшити її не вдається, то краще забути про неї або поміняти при можливості на розмір більше.

Порада: починайте розтягувати взуття з найменш радикальних способів. Негласне правило: завжди починаємо з самого простого.

Розтягнення взуття із замші

Взуття з цього матеріалу дуже добре розтягується і сідає за формою ноги. Тому, якщо нове взуття сильно тисне і приносить дискомфорт, краще відразу не тягнути її, а спробувати трохи помучатся і дати матеріалу самостійно розійтися.

Розтягнення взуття. Скріншот з відео. YouTube

Якщо часу чекати немає, то ось кілька способів:

  • розігріти взуття над парою і одягнути шкарпетки, розносити по дому, дати висохнути не менше 8 годин (можна на всю ніч);
  • віднести замшеве взуття в майстерню і там все зроблять професіонали;
  • купити спрей для розтяжки з позначкою для замші і слідувати інструкції.

Замшеві туфлі або черевики також можна спробувати розтягнути льодом, за допомогою дерев'яних колодок або вологи.

Черевики з нубуку. Фото з сайту Рexels

Розтягнення взуття з нубуку

Цей матеріал прекрасно піддається і без спеціальних засобів, швидко розтягується. Можна протягом декількох днів носити взуття вдома на двох-трьох парах теплих шкарпеток. Якщо ж зимові шкіряні черевики або чоботи з утеплювачем, можна скористатися розтягуючими спреями і розпилювати їх не всередині, а зовні. Але знову ж таки попередньо спробувати на непомітній ділянці і дати висохнути, щоб переконатися, що розводів і плям не залишиться від засобу.

Взуття з текстилю

Щоб розтягнути взуття з тканини (наприклад, тісні кеди, кросівки або балетки) потрібно добре намочити окропом, одягнути з товстими шкарпетками і носити до висихання. Можна спробувати замість того, щоб носити тісні кросівки або балетки по дому, набити вологу пару папером або газетами і чекати поки саме висохне.

Кеди. Фото з сайта Рexels

Взуття зі штучної шкіри

Дермантиное взуття важко розтягнути, цей матеріал погано піддається і, щоб домогтися бажаного результату, доведеться попітніти. Для збільшення впливу на взуття можна не тільки сидіти взутим і чекати поки воно розтягнеться, але можна поприсідати, пострибати, розтоптати.

Лаковані матеріали

Лакові жіночі босоніжки, туфлі на підборах або черевики можна спробувати розширити за допомогою нагрівання феном, паром або окропом. Але з цим треба бути дуже обережним, адже можна неабияк попсувати лакову пару. Також можна скористатися методом з льодом в морозилці, спиртом зсередини або механічним способом.

Як розносити дитяче взуття

Дитяче взуття.Фото з сайту Рexels

Зрозуміло, що катувати маленькі ніжки дитини не варто. Але що робити, якщо розтягнення необхідне для дитячого взуття. В першу чергу варто пам'ятати, що дитині в будь-якому випадку повинно бути комфортно в його взутті, адже ніжка росте і неправильна пара може нашкодити малюкові. Але якщо дитячі туфельки або черевички трохи тиснуть і все ж хочеться їх розтягнути, то можна скористатися методом заморозки, нагріти і трохи самостійно пом'якшити або віднести до професіонала.