США — країна перспектив, тому багато людей мріють іммігрувати в неї. Але країна досить закрита, а відсоток відмови у видачі віз засмучує. Тоді люди вирішують випробувати удачу і беруть участь в розіграші, на кону якого грін карта.

Що таке Green card

Що таке Green card, rubic.us

Green card (грінкарта) — документ, який наділяє правом не громадянина США перебувати на території держави, працювати, вести підприємницьку діяльність, мати право на володіння нерухомістю, купувати автомобіль. Також завдяки такій карті можливо отримати значну знижку на отримання освіти в Сполучених штатах. Власникові документа знижують податки, а також надають пільги при бажанні отримати цільовий кредит.

З кожним роком з'являється усе більше бажаючих отримати грін карту. В середньому, щорічно на її отримання претендують більше 20 мільйонів чоловік. Але, за умовами, виграти в лотерею зможуть тільки 50 тисяч учасників.

Такий варіант інтеграції в американське суспільство має ряд недоліків:

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще
  • процедура тривала і досить складна;
  • кандидат позбавляється виборного права;
  • заборона на заняття державних посад.

Перемога дає перспективу по закінченню 5 років з моменту отримання greencard претендувати на громадянство США. Але не варто поспішати продавати будинок, машину, звільнятися з місця роботи після перемоги в лотереї. Це ще не означає отримання візи. Ціна такого необдуманого рішення може бути занадто висока.

Починаючи з 2017 року, уряд США періодично висувал ідею до мінімуму скоротити видачу зеленої карти таким способом. А деякі зовсім висловлювалися за ліквідацію програми. Інші відзначили, що краще спрямувати діяльність лотереї на залучення кваліфікованих кадрів, яких потребує держава, замість того, щоб роздавати грін карти родичам громадян Сполучених Штатів.

Незважаючи на курс політики, спрямований на зменшення потоку іммігрантів, сотні тисяч українців спробували отримати ВНЖ на території Америки. І 2000 тисячам за перші півроку посміхнулася удача. Якщо вам пощастило стати учасником Green Card DV-2020 року, то залишається чекати результатів. Найчастіше їх оголошують у травні. Але всім щасливчикам, які перемогли в лотереї, не варто розслаблятися. Так як за цим слідує останній крок — інтерв'ю в Консульстві. Якщо ж ви не встигли, то не впадайте у відчай. Розіграші гринкард проходять щорічно, і ви зможете спробувати виграти в 2021 році.

На питання "які шанси на перемогу?" важко відповісти однозначно, але вони значно зростуть, якщо анкету буде подавати кожен з членів сім'ї. Якщо подає подружжя, кожен з них повинен включити заявку один одного. Або ж обидва учасники будуть дискваліфіковані і не зможуть отримати грінкарту.

Хто має право на отримання Green card в США

Зелена карта США, www.forumdaily.com

Претендувати на отримання зеленої карти мають право такі групи людей:

  • родичі громадянина Сполучених Штатів. Але необхідна умова: родинні зв'язки між претендентом і резидентом повинні виникнути до виповнення першому 18 років;
  • чоловік або дружина громадянина;
  • ті, хто отримав запрошення про працевлаштування від американського роботодавця;
  • біженці та ті, кому в США надали політичний притулок.

5 етапів отримання Грін карти

Етап 1. Спочатку вам потрібно звернутися з імміграційною петицією. Ініціатором цієї петиції повинен виступати громадянин Сполучених Штатів, який є близьким родичем особі, яка отримала зелену карту.Також право на подачу петиції має роботодавець не резидента США. Петиціонер повинен піти в імміграційну службу США з підготовленою петицією відповідно до форми. При написанні ознайомитися з необхідним пакетом документів. Побачити повний перелік можна на офіційному сайті посольства Сполучених Штатів.

Ініціатор петиції зобов'язується взяти на себе фінансове забезпечення майбутнього резидента протягом наступних 10 років або до моменту отримання громадянства. Цей факт повинен бути зафіксований в заяві. Якщо петиціонер звертається в імміграційну службу щодо імміграції близького родича, тоді заявник зобов'язаний надати докази того, що його рівень доходу вище рівня бідності в Сполучених Штатах мінімум на 125%.

Етап 2. Далі слідує рішення Імміграційної служби Сполучених Штатів Америки. На розгляду заяви йде якийсь час. Якщо відповідь негативна, в рішенні обов'язково будуть вказані підстави, які послужили причиною відмови. Причини, які є підставою для відмови найчастіше: фінансове становище, помилка при складанні заяви, обман уряду шляхом приховування даних, протизаконні дії в США з боку петиціонера або володаря грін карти. У разі позитивної відповіді весь пакет документів відправляється в візовий центр.

Етап 3. Потім відбувається відкриття справи і процедура підготовки до отримання американської візи. У посольстві Сполучених Штатів проводиться обробка всіх заяв щодо отримання візи. В середньому, процес займає не більше місяця з моменту затвердження петиції. По закінченню терміну претенденту приходить лист від Консульського відділу, в якому вказана вся інформація про документи, необхідні для проходження співбесіди. Далі справа за одержувачем. Він приступає до збору всіх документів. Коли весь пакет готовий, одержувач повинен зателефонувати в колл-центр Консульського відділу. Після цього призначається співбесіду.

Етап 4. Співбесіда. Під час проходження співбесіди претендент зобов'язується принести присягу офіцеру. Якщо співбесіда пройшла успішно, людина отримує імміграційний пакет. Врахуйте, що його не можна відкривати до моменту прибуття в Сполучені Штати Америки. Пакет необхідно надати співробітнику Імміграційної служби при перетині кордону. Петиціонер зобов'язується звернутися до Консульського відділу для отримання зеленої карти протягом 365 днів після того, як отримав запрошення на проходження співбесіди.

Етап 5. В'їзд в США. Після прибуття претендента в країну працівники митної служби перевірятимуть наявність всіх потрібних документів. Якщо перевірка пройшла успішно, людина отримує статус ВНЖ. Протягом місяця з моменту приїзду йому видається зелена карта.

Які особливості та привілеї для заявників різних груп

Які особливості та привілеї для заявників різних груп, www.iphones.ru

Щорічно урядом США виділяється певна кількість віз. Але кількість бажаючих отримати їх в тисячі разів перевершує цей ліміт. У всіх категоріях переваги створюється лист очікування.

При розподілі візи до уваги береться Дата пріоритету. І після настання цієї дати особа має можливість подати заявку на отримання візи.

Американські зелені карти видаються близьким родичам громадянина Сполучених Штатів Америки:

  • для чоловіка / дружини;
  • діти громадянина США, які не досягли 21 року і не пов'язані узами шлюбу;
  • батьки;
  • в разі, якщо ініціатор уже досяг 21 року.

Якщо мова про близького родича, то йому потрібно всього лише звернутися із заявою про реєстрацію статусу іммігранта паралельно з імміграційною петицією.

Решта родичів відносяться до пріоритетних категорій. Щорічно урядом США встановлюється квота по всім з цих категорій для отримання зеленої карти.

Проте пріоритетними особами вважаються не тільки родичі громадянина США, а й працівники. До пріоритетних особ в цій категорії належать:

  • ті, хто має унікальні знання і здібності до науки:
  • діячі мистецтва;
  • представники сфери освіти;
  • володіють екстраординарними знаннями у веденні бізнесу;
  • видатні спортсмени;
  • знамениті дослідники;
  • особи, що займають керівні посади в компаніях міжнародного рівня;
  • інвестори (в разі, якщо сума інвестицій складає не менше 500.000 $).

А ось за останні роки біженці виявилися в дуже важкій позиції. США все рідше дає їм згоду на надання постійного місця проживання. Наприклад, уряд США прийняло рішення скоротити квоту для біженців до 1800 чоловік за рік. Цей показник став найнижчим за останні 40 років.

Влада США намагається захиститися від осіб, які бажають постійно перебувати на матеріальному забезпеченні держави. З цієї причини було також прийнято рішення відмовити у видачі грін карт особам, які проживали на території Сполучених Штатів і користувався програмами соц.захисту.

Як і раніше єдиними вимогами для біженців для отримання зеленої карти є постійне проживання в США протягом року, а також перебування в статусі біженця на момент подачі петиції.

Лотерея: заява на участь, перемога

Лотерея: заява на участь, перемога,zagranitsa.com

Перший і найпростіший етап — подача заяви на участь в dvlottery. Лотерея проходить за підтримки американської програми "Diversity Immigrant Visa".

Всі зелені карти розподіляють між 6 географічними регіонами. При цьому найбільше квот виділяється на ту зону, де найменш високий рівень імміграції. До них відносяться країни постсоціалістичного сектора і країни Європи.

У разі, якщо за останні 5 років на територію Сполучених штатів з однієї країни іммігрувало понад 50 тисяч осіб, то програмою не передбачена участь цієї країни в лотереї. На кожну країну виділяється не більше 7% віз від загальної кількості. В Україні великий відсоток населення бажає іммігрувати в Америку, і частина цих людей вже виграла.

Громадяни деяких країн не мають права брати участь в лотереї. Серед них: Канада, Індія, Великобританія, Південна Корея і т.д.

Для прийняття участі необхідно відповідати ряду критеріїв:

  • особа повинна бути уродженцем, а не громадянином країни, що знаходиться в списку;
  • у заявника повинно бути повау загальна середня освіту. Як альтернатива: досвід роботи протягом 2 років за останні 5 років. Важливо, щоб спеціальність вимагала не менше 2 років навчання в навчальному закладі або досвіду роботи для проведення діяльності.

Реєстрація — досить простий процес. Для цього потрібно просто зайти на офіційний сайт: dvlottery.state.gov .Після цього на екрані з'явиться сторінка з ім'ям заявника і унікальним номером для підтвердження реєстрації. Заповнювати анкету потрібно дуже уважно і не допускати помилок.

Терміни подачі анкети на участь — з жовтня по листопад. Заповнення відбувається в режимі онлайн. Крім інформації про себе також буде потрібна фотографія. Виставлена єдина вимога: повинно бути чітко видно обличчя, на фотографії не повинно бути яскравих об'єктів, нейтральний фон. Після заповнення необхідно переконатися, що лотерейна анкета має правильне оформлення і відповідає всім нормам. Переконатися в коректності фото допоможе валідатор.

Отримання грін карти США, nashiusa.com

Дізнатися про результати заявки можна за допомогою натискання на кнопку "Entry Status Check". Потім потрібно написати унікальний номер, який був присвоєний при реєстрації, і особисті дані. Важливо враховувати, що вагома частка учасників розіграшу відмовляється від отримання грін-карти. Навіть якщо ваша заявка не перемогла, то варто зайти через деякий час, щоб переглянути ще раз. Дізнатися результати можна тільки за допомогою кнопки "Перевірка статусу заявки". Учасника не повідомляють про перемогу ні дзвінком, ні листом на пошту.

Переможця обирає спеціальна комп'ютерна програма, здатна аналізувати заявки і знаходити збіги осіб заявників. Складний алгоритм призначений для того, щоб запобігти участі в лотереї 2 і більше заявок від однієї особи.

У разі перемоги учасник отримує номер в черзі на проходження співбесіди. Зазвичай основний список переможців лотереї з'являється в травні, але проводити співбесіди починають тільки в жовтні.

Стати учасником лотереї можна абсолютно безкоштовно, але в разі перемоги доведеться сплатити консульський збір — 160 $. Особа зобов'язується оплатити його до проходження співбесіди. Також претендент на отримання зеленої карти зобов'язується заплатити за саму видачу карти і медогляд. Обов'язкові медичний огляд обійдеться в 205 $.

Проходити медогляд можна тільки в акредитованих в U.S. Embassy Kiev (Американське посольство, Київ) клініках. Термін дії результатів обстеження — півроку.

Також переможець бере на себе витрати на житло і працевлаштування. Їх розмір сильно коливається в залежності від особистих потреб. При вильоті знадобиться страховка, необхідно буде купити квиток. На перших порах варто запастися грошима, так як ціни в Америці істотно відрізняються.

Етапи отримання грін карти, zagranitsa.com

Для проходження співбесіди необхідно буде заповнити імміграційну форму. У ній потрібно вказати свої місця проживання за останні 16 років, місця отримання освіти, місця роботи і посади, соціальні мережі та інформацію про родичів. Майбутній резидент зобов'язується довести свою платоспроможність. Таким доказом стане підтвердження від громадянина США про фінансову підтримку або запрошення від роботодавця. Далі майбутнього резидента попросять вислати необхідний пакет документів.

На розгляд документів піде близько 1-2 місяців. Тільки після цього стане відома точна дата проходження інтерв'ю.

Для успішного проходження співбесіди дотримуйтесь правил і усіх формальностей. Це і стане запорукою позитивної відповіді після співбесіди. Україна є постійним учасником лотереї. У минулому році в лотереї перемогли 4478 тисяч українців. При цьому 1879 чоловік або провалили співбесіду, або не захотіли запускати процес імміграції.