У травні 2025 року ціни на овочі борщового набору в Україні продемонстрували помітне зростання. Однак вже у червні очікується їх поступове зниження. Про це повідомила головна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки Іннуа Сало.

Так, за даними експертки, на початку літа буряк подорожчав до 45,40 грн за кілограм, що на 19,8% більше, ніж наприкінці квітня. Морква зросла в ціні на 19,2% – до 56,55 грн/кг, а білокачанна капуста подорожчала до 75,00 грн/кг (+16,5%).

Водночас картопля, навпаки, здешевшала. У червні її середня вартість знизилася до 30,90 грн/кг, що на 7,5% менше, ніж у квітні.

Борщовий набір, скріншот: YouTube

Ціни на салатні овочі в травні також знизилися. Жовтий болгарський перець подешевшав до 179,55 грн/кг (-18,3%), рожеві помідори – до 103,90 грн/кг (-47,4%), а томати-сливки – до 104,47 грн/кг (-26,2%). Найбільше впала в ціні молода капуста – на 61%, до 38,72 грн/кг. Також на 16,3% подешевшали огірки колючі – до 66,90 грн/кг.

Популярні новини зараз

На Україну чекає несподіваний сценарій: експерт розповів, як може завершитися війна

До 20 години на добу без електрики: у Раді дали тривожний прогноз щодо відключень світла

ПриватБанк попередив про нові тарифи з 1 січня: за що доведеться платити

"Мінімалка" до 20 тисяч грн: українцям хочуть майже вдвічі підняти оклади

Показати ще

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, впродовж червня 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7% у порівнянні з травневими цінами. Зокрема, з розширенням пропозиції тепличної продукції можуть знизитися ціни на білокачанну капусту та ріпчасту цибулю. Середня ціна на картоплю може впасти до 30 грн/кг (-2,9%).

Крім того, експерти прогнозують зниження цін на салатні овочі у червні – орієнтовно на 10% від поточних показників.

Нагадаємо, майже 100 гривень за пачку: супермаркети оновили ціни на бюджетні крупи та макарони

Раніше ми розповідали, що можна налягати на салати: як змінилися ціни на огірки, перець та зелену цибулю

Також, рибні страви - тільки на святковий стіл: оселедець, скумбрія та короп стали розкішшю для пересічних родин