Кабачки у багатьох викликають асоціацію з літом. Цей овоч відмінно розкриває себе в закусках, основних блюдах. Страв з кабачків настільки багато, а рецепти різноманітні, що кожен знайде таке, яке припаде до душі саме йому.
Кабачки, тушковані з солодким перцем і томатами
Страва стане прекрасним гарніром, а також не менш смачно у сольному вживанні. Вона виходить ситним і дуже смачним. Основна перевага в тому, що тушковані таким чином овочі залишаються смачними навіть після охолодження.
Як готувати:
- Спочатку підготувати усі овочі, ретельно промити.
- Почистити цибулину, морквину і трохи часнику. Для приготування буде достатньо двох зубчиків.
- Витягти насіння з одного солодкого перцю.
- На попередньо розпечену сковорідку потрібно відправити порізану цибулю, а також зубчики чеснока. Обжарити до золотистості.
- Висипати до них томати (2 штуки) і 2 столові ложки томатної пасти. Перемішати.
- Морквину і перець порізати тонкими смужками. Відправити їх до інших овочів.
- Останніми додати кабачки або цукіні. Підійдуть 2 штуки середнього розміру. Нарізати кубиками.
- Потрібно постійно перемішувати. У разі, якщо їх власного соку недостатньо, долити трохи води.
- Посипати сіллю, додати спеції і накрити сковороду з овочами кришкою.
- Потрібно протушкувати на слабкому вогні. За пару хвилин до кінця додати нарізану зелень і тушкувати ще хвилину.
Кабачки, запечені в сметанному соусі із зеленню
Запіканки стануть відмінним доповненням святкового столу. Страва виходить ніжною завдяки сметані. А зелень надає пікантного смаку. Рецепт настільки простий, що в приготуванні не помилиться навіть недосвідчена господиня.
Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців
Ощадбанк скасував обмеження для власників карток: що стане безкоштовним
Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Як готувати:
- Промити 5 середніх кабачків (як альтернативу можна використовувати цукіні), потім порізати на тонкі кружки. Якщо овоч молодий — шкіру можна залишити; якщо немає — то краще зрізати. Посолити, поперчити. Дозволити настоятися протягом 20 хвилин.
- Потрібно підготувати сметанний соус. Спочатку необхідно порізати пучок улюбленої зелені, дрібно порізати 2 зубчики часнику. Потім відправити їх до трьох яєць і 500 г сметани.
- Кабачки смажити на сковороді. Потрібно смажити близько 1 хв до виникнення золотистого.
- Приготовлені овочі викласти на паперовий рушник. Це допоможе позбутися жиру.
- Коли надлишки жиру стекут, потрібно викладати кабачки в обмазану вершковим маслом форму для запікання.
- Залити овочі сметаною і посипати подрібненим кропом і базиліком. Далі поставити в духову піч і запікати півгодини при 180.
Фріттата
Цією стравою вам точно вдасться вразити сім'ю і друзів. Фріттата — простий спосіб змусити навіть дітей їсти ненависні овочі. А щоб страва була менш шкідливою і жирною, можна запекти в духовці.
Процес приготування:
- Один кабачок невеликого розміру очистити, витягти насіння. Його потрібно нарізати дрібною соломкою.
- Один очищений перець порізати тонкими смужками.
- Цибулину потрібно нарізати дрібними кубиками, а пучок зелені подрібнити.
- Подрібнену цибулину потрібно посмажити на сковороді змащеній вершковим маслом.
- Смажити до золотистості, потім відправити кабачки на сковороду. Посолити, поперчити.
- Протушкувати кабачки 3 хв під кришкою.
- Паралельно можна почати збивати півсклянки молока з 4 яйцями. Додати спеції, подрібнену зелень і один солодкий перець.
- Яєчною масою потрібно залити овочі і готувати під кришкою близько 15-20 хвилин.
Сюп-пюре з кабачків
Суп — прекрасний варіант для людей, що стежать за фігурою і бояться набрати парочку зайвих кг. Такий суп дієтичний, а також дуже смачний. Консистенція ніжна, а процес приготування досить простий.
Процес приготування:
- Щоб приготувати хороший крем-суп, краще використовувати свіжі кабачки. Буде достатньо 2 штук. Необхідно натерти овочі.
- Підготовлені овочі необхідно залити водою таким чином, щоб рідина злегка не покривала кабачки.
- Варити кабачки на повільному вогні до моменту, поки овочева маса не придбає кашоподібну консистенцію.
- Потрібно зняти каструлю з плити, посипати сіллю, перцем. Потім потрібно подрібнити в блендері. Додати каррі, нарізаний кріп і 200 г теплих вершків. Перемішати.
- Перед подачею додати сухарики.
Кабачкові оладки
Прекрасне блюдо з овочів. Особливо припаде до душі любителям дерунів з картоплі. Смачне і в гарячому, і в охолодженому вигляді. Стане відмінним доповненням до картопляного пюре, гречки, спагетті.
Як приготувати:
- Промити 2 кабачка і натерти.
- Дати кабачкам постояти 20 хв, посипавши їх сіллю.
- У цей час можна терти сир і подрібнити 2 зубчики часнику.
- Віджати воду з кабачків, до них висипати сир, додати 2 курячих яйця, 3 столові ложки борошна і порізаний часник, перець, спеції.
- Сформуйте оладки і викладіть на попередньо розігріту сковороду. Іноді цієї кількості борошна мало, і тісто виходить рідким. Тоді всипте ще мучного порошку і змішайте.
- Смажити з обох сторін. При подачі доповнити блюдо соусом (майонез або сметана із зеленню).
Кабачкові оладки — бюджетне блюдо. Для вегетаріанців ці котлети з кабачком стануть чудовою альтернативою м'ясним.
Хрусткі палички з кабачка
Відмінна закуска. Кабачкові палички виходять ситними, а за допомогою спецій смак можна зробити більш приємним і цікавим.
Як готувати:
- Один кабачок обмити під проточною водою і почистити. Далі нарізати на довгі брусочки в широчінь близько 1 см.
- Додати три ст.л масла оливи, посипати сіллю і спеціями.
- Дати настоятися протягом 20 хвилин.
- Потім обваляти бруски в сухарях і покласти на деко, яке попередньо застелили пергаментом.
- Поставити в духовку, розігріту до 200, на 20 хвилин, до появи красивого золотистого кольору.
Кабачковий торт
Такий торт подається як гарнір. Чудово розкриває смакові властивості в поєднанні з рисом. Особливо сподобається любителям гострих і пікантних смаків.
Як готувати:
- Спочатку підготувати соєву заливку для торта: столову ложку крохмалю розвести у воді, туди додати 4 ложки соєвого соусу, одну подрібнену цибулину, півложки меленого імбиру і трохи солі.
- Після цього промити 2 кабачка під проточною водою і порізати на кубики.
- Викласти на сковороду.
- Коли кабачки підрум'яняться, влити соєву заливку.
- Протушкувати кілька хвилин під кришкою.
- Потім вспипать 5 подрібнених зубчиків часнику. Перемішати.
- Зняти сковороду з плити, дати настоятися.
Кабачковий пиріг
Оригінальна страва, за допомогою якої вдасться приємно здивувати гостей. На приготування потрібно мінімум часу. З приготуванням пирога впорається навіть починаюча домогосподарка.
Як приготувати:
- Бажано використовувати молоді овочі через те, що насіння в них дрібне. Почистити 500 г кабачків і порізати тонкими кругами.
- Збити яйця, після чого додати сіль, перець і спеції.
- У миску всипати дрібно нарізану цибулину і зубчик часнику, доповнити суміш яйцем. Для приготування буде достатньо 3 штук.
- У яєчну масу влити 200 мл молока, додати 100 г тертого сиру. Перемішати.
- Потім додати чайну ложку розпушувача. Знову все перемішати.
- Вилити яєчну масу в борошно. Змішувати, поки маса не стане однорідною.
- Вершковим маслом або соняшниковою олією змастити форму для випікання пиріг. Посипте бортики паніруванням або манкою.
- На дно покласти овочі, залити їх тістом. Повторювати ці дії, поки не закінчаться кабачки.
- Потім залити форму залишками тіста.
- Поставити в духову піч, розігріту до 180. Випікати приблизно 40 хв.
Спагеті з кабачками
Пікантний смак і приголомшливий аромат. Відмінно підійде для вечері в колі найближчих, а приготування швидке і займе мінімум часу.
Як готувати:
- Після цього промити 2 кабачка під проточною водою, натерти довгою соломкою, подрібнити 2 зубчики часнику.
- Взяти 1 томат і акуратно надрізати зверху, занурити в окріп на пару хвилин. Почистити. Після чого порізати кубиками.
- Підготовлені томати і подрібнений часник викласти на сковороду. Протушкувати на повільному вогні, поки не випарується рідина. Посипати сіллю і перцем.
- Змішати всі інгредієнти.
- Потім на сковороду додати терті кабачки. Обсмажувати 5 хвилин.
- Відварити спагетті до напівготового стану. Відправити їх на сковороду до овочів і протушкувати пару хвилин.
- Подавати в гарячому вигляді.
Кабачкові рулетики з куркою
Такі рулетики стануть відмінним доповненням святкового столу. Овочі чудово поєднуються з м'ясом, а спеції роблять смак більш насиченим.
Як готувати:
- Промити 3 кабачка, дати їм висохнути, очистити. Порізати тонкими брусками.
- Взяти 60 г твердого сиру і натерти.
- Пергаментом застелити деко, змастити вершковим маслом. На нього покласти овочі покласти, додати сіль.
- Кабачки відправити в духову піч на 5 хв.
- Розпочніть підготовку філе. Нарізати. Потім смужки філе потрібно відбити молотком, додати сіль, перець.
- 2 зубчики часнику подрібнити, потім додати до нарізання філе, дати замаринуватися.
- Дістати деко з духовки. На все кабачкові смужки викласти по філе курки. На смужки філе — сир, подрібнений базилік.
- Згорнути в рулетики і випікати протягом півгодини.
Гратен
Блюдо французької кухні, яке зараз користується популярністю у всьому світі. Золотава скоринка виглядає апетитно. А соус песто зробити смак більш вишуканим.
Приготування:
- Підготуйте форму зі скла, змастіть маслом. Духовку прогрійте до 190.
- Томати і кабачки поріжте тонкими кружками. Викладіть в скляну форму одним шаром. Потім змастіть соусом песто, посипте сіллю, перцем.
- Зверху додайте тертий сир.
- Випікати близько 40 хв. Подавати блюдо в гарячому вигляді.
Кабачкові рулетики з сирною начинкою
Ця страва — відмінне доповнення святкового столу. Кабачкові рулетики дуже просто і швидко готуються і стануть відмінним варіантом для господині, яка хоче приготувати смачну страву, не витрачаючи при цьому багато часу.
Як готувати:
- Промити 2 кабачка, просушити. Нарізати слайсами.
- Посолити слайси і дати овочам настоятися. За цей час встигне стекти зайва рідина. Її необхідно злити і знову просушити кабачки.
- Кабачкові слайси обсмажити на сковороді (щоб страва візуально здавалося апетитнішою, можна використовувати сковороду для гриля) до появи золотистого кольору.
- Приготовлені овочі покласти на паперові рушники. Це допоможе позбутися зайвої олії.
- Приступити до приготування начинки: подрібніть 2 зубчики часнику і зелень. Змішати їх з вершковим сиром. Перемішати.
- Всипати сіль, перець, знову перемішати.
- На смажені кабачкові слайси покласти начинку. Загорнути в рулетики. Щоб вони не розвалилися, можна закріпити зубочисткою.
Чіпси з кабачків
Відмінна закуска для перегляду фільмів. Такі чіпси виходять дуже смачними, а головне — менш шкідливим для здоров'я.
Приготування:
- Промити 500 г кабачків і дати їм обсохнути. Нарізати тонкими скибочками.
- Зелень і 2 зубчики часнику дрібно нарізати. Можна використовувати як готові панірувальні сухарі, так і зробити їх самостійно з черствого хліба.
- Подрібнений часник, зелень і сухарі відправити в блендер і подрібнити.
- В окремій ємності збити 2 яєчних білка, додати солі.
- Кабачкові скибочки вмочити в білки, а потім запанірувати в суміші з сухарів, зелені і часнику.
- Заготовки для чіпсів відправити на деко. Випікати при температурі 180 півгодини. Рекомендується перші 20 хвилин випікати з нижнім нагрівом, а потім ще 10 з верхнім.
- Коли чіпси будуть готові, посипати їх сіллю і спеціями.
Мариновані кабачки
Відмінна закуска до смаженої картоплі, пюре і багатьох інших страв. Смак виходить гостро-солодким.
Процес приготування:
- Промити 2 кабачка, тонко нарізати слайсами. Посипати сіллю і дати настоятися протягом 20 хвилин.
- Приступити до приготування маринаду: в миску додати дрібно нарізаний часник (2 зубчики) і зелень, спеції, олію та 2 столові ложки меду.
- Злити з кабачків рідину. Залити маринадом, а потім відправити в холодильник мінімум на кілька годин, а краще на цілу ніч.
***
Кабачки — інгредієнт, який доступний кожному. З них можна приготувати смачні, а головне прості, страви як на святковий стіл, так і на кожен день. Фотографії цих рецептів виглядають так привабливо, що складно стриматися і не приготувати.