Незабаром Верховна Рада може проголосувати за президентський законопроєкт, який змінює правила отримання українського громадянства.

У науково-експертному управлінні парламенту попереджають, що документ призведе до поширення в Україні "узаконеного подвійного громадянства", що суперечить Конституції.

Опозиція критикує проект, а у "Слузі народу" визнають, що це таки є узаконенням подвійного громадянства, чого давно прагнули мільйони українців за кордоном.

ID-паспорт, фото: segodnya.ua

Президент Зеленський пропонує полегшити отримання громадянства для української діаспори та військових. І найголовніше - прибрати необхідність обов'язкової відмови від громадянства іншої держави після отримання українського паспорту. Також фактично зникає потреба здавати український паспорт після отримання іноземного громадянства.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Однак експерти нарікають на погану якість і складність формулювань проекту.

Спрощений порядок прийняття до громадянства України шляхом подання окремою категорією осіб лише декларації про відмову від іноземного громадянства, на наш погляд, потенційно призведе до поширення в Україні випадків "узаконеного" подвійного громадянства - вказали експерти

Складний для розуміння текст

Не підтримують документ у такому вигляді опозиційні фракції.

Я сподіваюсь, всі депутати свідомі того, що законопроєкт у такому вигляді відкриває "скриньку Пандори" під назвою "подвійне громадянство". Я абсолютно погоджуюсь, що ми маємо спростити процедуру набуття громадянства певним категоріям осіб, особливо тим, які стали на захист України! Але нам нав'язують положення, які несуть пряму загрозу національній безпеці та порушують Конституцію України - вважає пані Леся Василенко, депутат від партії

Вона вказує, що подвійне громадянство може стати "подарунком" Росії, додатковим аргументом у їхніх заявах про захист прав своїх громадян в Україні.

Окрім того, документ жорстко розкритикували за складну мову і заплутаність формулювань, що може призвести до проблем з різночитанням норм.

Текст поданого законопроєкту є досить складним для сприйняття та тлумачення, оскільки чимало приписів проєкту викладені у громіздких реченнях, зрозуміти зміст яких досить важко. Наприклад, єдине речення, з якого складається нова ч. 3 ст. 25 Закону в редакції проєкту, містить більше 60 слів - вказано у висновку експертного управління Ради

Нагадаємо, державний банк "ПриватБанк" не зміг захистити гроші клієнтки і їх без підтвердження в один клік перевели до себе на рахунок шахраї.

Як повідомляв портал "Знай.uа" експерт розповіла, як вигідно придбати житло і не стикнутися з шахраями


Також Знай.uа" писав, що у законопроєкт №257, який забороняє повернення банків їхнім колишнім власникам, додали суттєві правки, які дають шанси колишнім власникам Приватбанку отримати компенсацію.