Сьогодні, 10 липня, ми святкуємо день народження Єви Екеблад. Це шведський вчений, агроном і винахідник. Звичайно, вона не винаходила картоплю, але саме ця дівчина вигадала, як її можна використати в господарстві. І не тільки вирощувати, і їсти, а й використовувати в інших цілях. Вона описала, як можна робити з картоплі борошно, або алкоголь.
Єва Екеблад: винаходи
Її відкриття пов'язані з картоплею допомогли перемогти голод в Європі, а крохмаль цього коренеплоду, як кажуть історики "з смиренного став могутнім". У 1751 році Єва Екеблад вигадала відбілювач для бавовняної тканини і метод пряжі милом. Через рік після цього їй вдалося зробити жіночу косметику більш безпечною. Все це завдяки заміні самих шкідливих інгредієнтів порошком з картоплі. А вона рекламувала все це, прикрасивши свої волосся квітами з картоплі.
Єва Екеблад: коротка біографія
У 1740 році Єва Екеблад вийшла заміж за графа Класу Экеблада. У подружжя було аж 5 дітей. Вся її сім'я була дуже шанованою у своїй країні і грала дуже важливу роль у прийнятті всіх політичних рішень. Попри все це, молода дівчина серйозно почала займатися агрономією, а особливо картоплею. Чому дівчина не займалася виключно графськими справами досі незрозуміло, але саме завдяки їй сільське господарство стало поважною наукою.
Найвідомішим її винаходом з картоплі став алкоголь. Але вона використовувала його для духів. В той час вони були досить небезпечними для організму, і Єва намагалася замінити інгредієнти на органічні.
1748 році Єва стала членом Шведської королівської академії наук. Все завдяки її досягненням в науці. До речі, в той час, вона стала першою жінкою, яку удостоїли цієї нагороди. Незважаючи на свою наукову діяльність, вона була прекрасною матір'ю і дружиною. Померла вона у віці 61 року 1786 року. І залишила після себе прекрасну спадщину: 5 дітей і величезну кількість відкриттів, які згодом врятували безліч людей від голоду. Нагадаємо, що сьогодні ми святкуємо 293 день Єви Екеблад.