Депресія - це зовсім не звичний тривожний стан, що виникає час від часу. А серйозне психічне захворювання, боротися із яким досить складно. Дізнайтеся, як визначити та розпізнати його. Читайте також про те, як вийти із депресивного стану.

Просто смуток чи серйозна хвороба: як визначити?

Психічні розлади можуть виникати як у жінок, так і чоловіків. Ніхто від депресивного захворювання не застрахований. Ця хвороба дуже небезпечна, тому що в деяких випадках може призвести навіть до суїциду.

Згідно зі статистичними даними, в усьому світі депресивний стан притаманний більше, ніж трьохстам мільйонам осіб. Це дійсно жахлива цифра. Не можна сказати, що на депресію хворіють чоловіки чи жінки певної вікової категорії.

Депресійний стан може бути притаманним навіть підліткам. Депресією люди можуть страждати у самому різному віці. І часом дуже часто депресивний стан плутають із нудьгою, вважаючи розлад психічного характеру тимчасовим зневірою, а не серйозним захворюванням. Однак впоратися самотужки із депресією досить важко.

То як бути та що робити? Але, перш ніж розповісти про це, необхідно дізнатися: що ж привело людину до депресії. Які причини її виникнення? Як зрозуміти, що це дійсно депресія, а не чергова хандра, нудьга чи зневіра?

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

Адже дуже важливо вчасно визначити ознаки й симптоми, щоб уникнути можливих негативних наслідків і вже тим паче - суїциду. Звичайно ж, діагностика онлайн неможливо.

Однак ми допоможемо вам ґрунтовно розібратися в цій непростій темі, щоб за необхідності вчасно звернутися за консультацією та лікуванням або надати допомогу близькій людині, яка страждає даним захворюванням.

Які можуть бути симптоми виникнення депресії?

Один із основних симптомів депресії - похмурість, туга й постійна зневіра. Якщо людину в житті нічого не радує, і їй здається, що в неї нічого не виходить, тоді необхідно терміново звернутися до фахівця.

Діагностика фахівця знадобиться у тому випадку, якщо тривожні симптоми супроводжуватимуть людину більше одного місяця. У разі, якщо гарний настрій відсутній, мислення трохи загальмоване, рухова діяльність дещо порушена, а сила волі й зовсім відсутня, варто говорити про психічне захворювання.

Депресія: діагностика, симптоми, види, ktonanovenkogo.ru

Та й самооцінка у такому випадку буде дуже занижена. Людині здаватиметься, що в неї нічого не виходить: ні в особистому житті, ні на роботі чи в навчанні. Вона, звісно, може чогось досягати, але вперто не помічатиме цього. Хворому на депресію може навіть здаватися, що він зовні нікому не подобається. Він буде бачити себе людиною непривабливою.

При цьому його вольова сфера буде порушена. Йому не хотітиметься стежити за собою, ходити куди-небудь, спілкуватися й узагалі щось робити. Хворий може цілий день просто валятися у ліжку. І при цьому відчувати сильну втому.

Крім цього, чоловікові або жінці не хотітиметься займатися сексом. У хворого на депресію статевий потяг відсутній або лібідо занадто знижено. Ще людина страждає на безсоння. Вона може мало спати або зовсім цього не робити.

У разі розвитку депресивного стану починається ангедонія. Це коли людині абсолютно нічого не хочеться. І вона ні в чому не бачить задоволення. І навіть улюблені пельмені або суші не здатні стати якоюсь світлою радістю або віддушиною.

Стадія, коли людина абсолютно ізолюється від людей, не сприймає соціум як такий, постійно чимось засмучена, песимістична й ні в чому не бачить радості свідчить про те, що їй необхідна допомога фахівця.

Які існують види й причини депресій?

Розпізнаються такі види депресій:

  • Ендогенна або психогенна, коли рецептори не сприймають гормони, які відповідають за гарний настрій, позитивне ставлення до життя й можливість адекватно переноссти будь-який стрес. Можливо, дофамін і серотонін виробляються у малій кількості.

Це найпоширеніша форма захворювання. Провокуючі фактори у даному випадку найрізноманітніші. Причинами виникнення можуть бути як тривалі стреси, наприклад, серйозна невирішена сварка у родині чи на роботі, так і смерть рідної або дорогої серцю людини чи з ґвалтування, втрата роботи, бійка, конфлікти, війна.

Звичайно ж, причиною виникнення ендогенного стану може послужити й інша умова. Припустимо, стихійне лихо. У вищезазначеному переліку - найбільш поширені життєві ситуації, які могли послужити причиною виникнення цього виду захворювання.

  • Соматогенна, коли депресія виникає через якесь інше захворювання. Наприклад, людина може захворіти на рак, перенести інсульт, отримати черепно-мозкову травму, страждати на цукровий діабет або бронхіальну астму, анорексію чи булімію.

Інші захворювання можуть стати причиною виникнення депресії, оскільки безпосередньо впливають на головний мозок та його стан. Наприклад, бронхіальна астма призводить до зниження кисню в організмі тощо.

До речі, інші психічні захворювання також можуть послужити причиною виникнення депресії. Так, наприклад, хворий на шизофренію досить часто страждає паралельно депресивним станом.

  • Післяпологова, коли причиною виникнення депресії стає народження малюка, і жінка стає тривожноюй. Їй здається, що все навколо неї кардинально змінилося. Може бути й таке, що новонароджений та його поява на світ не було бажаною подією.
  • Сезонна хронічна, коли людина реагує на сезонні зміни. Найчастіше це відбувається у зимовий період. Людин, яка страждає сезонною депресією, недостатньо денного світла. У такому випадку у хворого виникають проблеми зі сном.

За припущеннями фахівців, причиною захворювання може послужити підвищений рівень мелатоніну. Саме цей гормон контролює стан сну-неспання у людини.

Дослідники не виключають, що саме взимку продуктивність мелатоніну зростає, тому що стає більше коротких темних днів. Адже саме у темну пору наш мозок виробляє цього гормону набагато більше, ніж при денному світлі.

  • Атипова, коли причинами служать вікові зміни. Це означає, що людина, яка переходить із молодого стану до більш зрілого життя, сприймає це як те, що молодість вже закінчена.

Але це зовсім не означає, що в даному випадку депресією може страждати людина, якій 45-50 років або старше. Навіть у підлітка або 30-річної людини може розвинутися почуття того, що їхні кращі роки вже в минулому. І взагалі: їх життя можна вважати закінченим.

Депресія: діагностика, симптоми, види, ktonanovenkogo.ru

До речі, сон у цьому стані може бути цілком добрим, апетит навіть надмірним. А ось емоції людини кудись пропадають. Вона стає байдужою, похмурою, вімовляється контактувати із іншими людьми.

  • Нейролептична, коли депресійний стан виникає внаслідок прийняття певних лікарських препаратів. Прийом таких препаратів як аміназин або резерпін ускладнює психічний стан. І призводить до депресійних розладів.
  • Маскована функціональна, коли людина дієздатна, але трохи апатична. Її турбують туга, смуток, байдужість, відчуття тривоги. Але людина не усвідомлює цього. У даному випадку хворий не сприймає своє депресивний стан, він ніби одягнув маску, звідси й назва цього виду депресії.

Біполярний розлад є хронічним захворюванням, що характеризується різкою зміною настрою, що кардинально змінює поведінку. І навіть здатен змінити особисте життя або знизити якість навчання/роботи.

Загалом людина не зможе вести повноцінно, як раніше, життя. Основними маніакальними симптомами є підвищена збудливість і дратівливість, висока сексуальна активність, безсоння та підвищена енергійність, підвищена впевненість у своїх силах і собі, агресія, провокації тощо.

Біполярний розлад дуже важко визначити. Людина, що страждає цим, може страждати кілька років, перш ніж діагностика визначить його. Хронічна маніакальна депресія повинна ретельно контролюватися протягом усього життя.

У всіх випадках депресії дуже важлива клінічна діагностика. Адже будь-який із видів депресії може послужити причиною того, що у людини з'явиться маніакальна нав'язлива ідея позбавити себе життя.

Як лікувати депресивність і вийти із цього стану?

Депресію можна вилікувати. Для цього, як тільки було виявлено депресивні ознаки, варто звернутися до фахівця. Він проведе належну діагностику. Після клінічної перевірки фахівець може також поспілкуватися із рідними та близькими людьми людини, що страждає депресивним станом, щоб з'ясувати з їхньої точки зору можливі причини депресії.

Потім пацієнтові запропонують пройти тест. Методики його проведення можуть бути найрізноманітнішими: шкала Бека, Гамільтона або Спілбергера-Ханіна, опитувальник САН і т.д. Тести проводяться для виявлення схильності особистості до депресії.

Після того, як будуть готові результати дослідження, фахівець призначить відповідне лікування депресивного захворювання. Призначаються спеціальні медикаменти: антидепресанти, які зможуть поміняти стан хворого і його поведінку в цілому.

Депресія: діагностика, симптоми, види, ktonanovenkogo.ru

Седативні препарати доктор призначає у тому випадку, якщо присутній тривожний компонент. При безсонні призначаються снодійні засоби. У обов'язковому випадку - психотерапевтичні сеанси.

Коли психотерапевтові стануть відомі причини, що послужили підставою виникнення захворювання, він зможе допомогти хворому, ставлячи запитання, які допоможуть вирішити ситуацію. І вивести пацієнта із депресивного стану.

За допомогою проведення сеансів малювання та ліплення (арт-терапія) людині допомагають звільнятися від страхів, образ і т.д. У своїй творчості той, хто страждає депресією, висловлює почуття та емоції. Згодом фахівець інтерпретує творіння клієнта із точки зору психології.

За допомогою аутотренінгу психотерапевт навчає, як боротися із м'язовим та психічним напруженням, знімати стрес, як займатися самонавіюванням, яке допоможе при виникненні будь-якої стресовий ситуації, щоб у майбтньому вийти із неї без психологічних наслідків для себе.

Іноді використовується групова терапія, де учасники діляться своїм досвідом, думкою, почуттями й можуть підтримати інших. Депресію лікують навіть за допомогою гіпнозу. Ця сильна методика лікування пацієнта, що перебуває у виснажливому стані, допомагає налаштуватися людини на позитивний лад, вийти із замкнутого кола, набути впевненості у собі та інтегруватися у реальне життя.

Фото

Депресія: діагностика, симптоми, види, shkolazhizni.ru

Депресія: діагностика, симптоми, види, versiya.inf

Депресія: діагностика, симптоми, види, vladtime.ru

Депресія: діагностика, симптоми, види, shkolazhizni.ru

Депресія: діагностика, симптоми, види, life4me.plus

Відео