Вранці, 8 січня, літак регулярного рейсу Міжнародних авіаліній МАУ PS 752 "Тегеран–Київ" невдовзі після вильоту розбився поблизу аеропорту столиці Ірану. Внаслідок авіатрощі загинули всі 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих 11 наших співвітчизників.

Авіакатастрофа шокувала українців, занурила людей у глибоку жалобу посеред різдвяних святкувань. Трагедія не сходить зі шпальт видань та ефірів українських каналів. Навколо катастрофи побутує також багато фейків та неперевіреної інформації, що вганяє українців у ще більший шок та паніку.

А інформація про те, що авіалайнер МАУ помилково збила іранська ППО викликала в українців хвилю гніву та обурення щодо Ірану.

Вчора, 9 січня, на сайті Зеленського з'явилася петиція з вимогою фактично оголосити війну Ірану в разі, якщо буде доведена вина іранської ППО в катастрофі українського лайнера.

"У разі якщо міжнародна комісія щодо краху українського авіалайнера над іранською територією визнає факт зовнішнього впливу на літак, а саме, збиття його іранською ППО, провести консультації з усіма країнами, у яких є загиблі пасажири з даного лайнера, визнати факт збиття цивільного літака авіакомпанії МАО актом зовнішньої агресії проти держави України і доручити РНБО України підготувати план адекватної відповіді (економічної, можливо і військової) на дану агресію", - сказано в декларації.

Автором петиції є Бразовський Ігор Олегович.

Варто зауважити, що наразі декларацію підписало трохи більше сотні українців. Для того, щоб декларацію розглянув президент, вона повинна набрати 2500 підписів. Збір підписів триває, до закінчення залишається 90 днів.