Долар в Україні буде знижуватися по відношенню до гривні в цьому році, але все залежить від розвитку економіки та ситуації на світових ринках. Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Мілованов на своїй Facebook-сторінці.

"Коли курс долара падає, страждають експортери та бюджет. А виграють споживачі. Експортери отримують менше гривень за продану продукцію, а їх витрати в гривні залишаються такими ж. Бюджет страждає, тому що ПДВ та інші податки на імпорт зменшуються в гривневому еквіваленті. Споживачі виграють те, що зростання цін (інфляція) сповільнюється. Особливо на імпортні товари. І навпаки, коли курс долара зростає, страждають споживачі, а експортери і бюджет виграють", - вважає Мілованов.

За його словами, зафіксувати курс – коли всі повинні бути задоволені нереально.

курс долара і євро

"На жаль, це неможливо. Україна намагалася тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад у 1998, 2008 або 2014 роках", - зазначив міністр.

Популярні новини зараз

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить

Показати ще

Мілованов також порадив бізнесу хеджуватися – страхувати фінансові ризики шляхом заняття протилежної позиції по активу на ринку.

"Курс - це відносна ціна української економіки до світової. Коли ця ціна змінюється через зміни або в світі або в Україні, то має змінюватися й курс. Національний банк може вплинути на таку зміну, тимчасово, трохи притримати курс або згладити коливання. Але ні один центральний банк, навіть у розвинених країнах, не має достатньо сили чинити опір серйозним змінам курсу", - пояснив він.

Нагадаємо, що у Зеленського визначилися з курсом долара.

Як повідомляв портал Знай.uа, в 2020 році ряд товарів подорожчає через інфляцію, врожай і попит.

Також портал Знай.uа писав, що українці масово продають долари і євро і скуповують гривню.