Стало відомо, що з січня в Україні батьки новонароджених малюків зможуть випробувати новий державний сервіс "еМалюк", який надасть відразу 10 послуг для дитини. Про це повідомляє РБК-Україна.

Зокрема, можливість оформити реєстрацію та місце проживання дитини, громадянство, допомогу при народженні дитини та внесення інформації про немовля в Єдиний демографічний реєстр та реєстр пацієнтів.

Даний сервіс запускає Міністерство цифровий трансформації. Проєкт протестують у Харкові, Луцьку, Кривому Розі, Дніпропетровську, Вінниці, Одесі, Запоріжжі, Рівному, Маріуполі, Львові та Києві.

Запрацює сервіс еМалюк

Суть ініціативи

Так, з початку 2020 року в Україні батьки зможуть замовити до 10 послуг. Зокрема, можна навіть оформити для новонародженого грошові виплати, громадянство, прописку, податковий номер.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

За словами заступника міністра цифровий трансформації Людмили Рабчинской, оформити заявку можна буде просто в пологовому будинку і в спрощеному режимі.

"Батько надає посвідчення особи, а спеціаліст вносить і заповнює заявку на комп'ютері. Далі людина перевіряє правильність заповнення даних і говорить про те, чи хоче отримати додаткові послуги, наприклад, реєстрацію місця проживання, присвоєння податкового номера", - пояснила вона.

Запрацює сервіс еМалюк

Мінімум документів і ніяких помилок

Для отримання послуг батькам необхідно буде надати лише посвідчення особи та ідентифікаційний номер. Але іноді можуть знадобитися додаткові дані.

Підтвердження може знадобитися і у випадку перевірки, перебувають батьки у шлюбі чи ні. Тут працівники не потребують документ про одруження, адже для ідентифікації пара зможе назвати дату і населений пункт їх розпису, тоді система сама підтягне необхідну інформацію.

Сервіс буде перевіряти дані кожної людини в режимі дабл-чек. Тобто правильність заповнення інформації буде контролювати не тільки працівник, але і система. Для цього сервіс має спеціальні підказки – словники, відповіді на часті запитання, автозаповнення в заявці.

Також оформлення всіх послуг є безкоштовним.

"Розмір адміністративного збору становить 13,6 гривень. Раз сервіс "еМалыш" працює в експериментальному форматі, збір не можна скасувати, так як закони поки не вносяться зміни", - сказала Рабчинская.

Запрацює сервіс еМалюк

В яких містах запрацює

"На старті комплексна послуга повинна покрити максимальну кількість людей. Тому пілот буде реалізований в одинадцяти великих містах, включаючи Маріуполь. Так як для нас це місто важливий, як і турбота про жителів цього регіону. Відповідно, дані з Реєстру актів цивільного стану можна відправляти і отримати результат в режимі реального часу", - уточнила заступник міністра.

До експерименту підключилися Харків, Луцьк, Кривий Ріг, Вінниця, Маріуполь, Рівне, Дніпро і Запоріжжя. У Києві будуть запущені відразу 7 послуг.

Місце зустрічі

Комплексні послуги для новонародженого можна буде оформити не тільки в пологових будинках, але і в центрах надання адміністративних послуг, офісах РАЦС.

Навесні сервіс "еМалюк" стане доступний і в онлайн-режимі. Весь функціонал буде представлений на порталі "Дія". Через ідентифікацію батьки зможуть замовити цікавлять послуги. До речі, в заявці можна буде вибрати варіант, в якому краще отримати документи: пошта, офіси РАЦС або ЦНАП.

До того ж, на порталі "Дія" з'явиться вкладка "Життєве подія дитини", де буде розкрита корисна інформація. Мова йде про вагітність, пологи, реєстрації дитини, відхід за ним.

"На порталі будуть описані і нестандартні для України ситуації. Приміром, можна буде розібратися, як вижити татові після народження дитини", - пояснила Рабчинская.

Запрацює сервіс еМалюк

Нагадаємо, що у Львові дівчинка, що з'явилася на світ з дуже маленькою вагою 480 г і зростом 27 см, знайшла люблячу сім'ю.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Верховній Раді триває підготовка законопроекту, який дозволить розділяти вагітності відпустка між різними членами родини.

Також портал Знай.ua писав, що у відділі реєстрації актів цивільного стану Мелітополя Запорізької області розповіли про те, які імена були найпопулярнішими серед молодих батьків у минулому році.