В Україні аферисти придумали нову схему обману з банківськими картами, яка працює за принципом з нібито "знайденим" гаманцем.

Афера з банківськими картами

Так, людина виявляє в банкоматі нібито випадково забуту карту, після чого з'являється шахрай з підставними "свідками" і починає звинувачувати в крадіжці. Про те, як вберегти себе від шахраїв, розповів юрист Державного центру правової допомоги Сергій Бреус в ефірі ObozTV.

За його словами, сьогодні "ніякими законами України не заборонено тримати або виймати з банкомату будь-яку картку, якщо українець дістав картку з банкомату, це ніяке не правопорушення".

"Слід пам'ятати, що навіть якщо людина не дістав картку, а ті ж самі гроші, будь-яка кримінальна відповідальність наступає за навмисні протиправні дії. Тобто людина розуміла, що чинить протиправні дії, і бажав їх настання. Якщо людину попросили взяти картку або навіть гроші – є там відбитки, немає відбитків – якщо у людини не було ніякого наміру вчиняти протиправні дії, ні до якої відповідальності ця особа не привернути", – повідомив Бреус.

Популярні новини зараз

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Афера з банківськими картами

До того ж, експерт рекомендує українцям не хвилюватися в подібній ситуації.

"Скажіть – вирішимо цю правову проблему, зараз викличемо поліцію і вона нам допоможе розставити всі крапки над І. Шахраї цього найбільше бояться, що зараз прибуде патруль і якісь сторонні треті особи. Вони будь-яким чином переконувати людини – не треба нікуди звертатися, дзвонити родичам і поліції, зараз вирішимо проблему швиденько", – сказав юрист.

Також він розповів, що в такій ситуації треба менше контактувати з аферистом, триматися на відстані і не піддаватися його наступу.

"Це, в кращому випадку, звичайний психологічний тиск. Також використовують схеми з введенням людину в транс, коли доторкаються і намагаються зазомбувати. Є різноманітні методики. Треба намагатися відійти від цієї людини, бажано не контактувати, якщо шахрай починає тиснути або наближатися до вас. Переборіть себе і викликайте поліцію – це ніколи не буде зайвою", – додав Бреус.

Афера з банківськими картами

Нагадаємо, що Google впроваджує нову систему захисту від спамерів власний сервіс. Новий механізм запропонує користувачам нову можливість захистити себе від спаму і фішингових атак.

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні набирає популярності новий вид телефонного шахрайства, в результаті якого люди втрачають чималі суми грошей.

Також портал Знай.ua писав, що в компанії Google оголосили винагороду до півтора мільйона доларів за злом нових версій Android і захисного процесора Titan M, для гаджетів, що працюють на цій операційній системі.