День збройних сил України щорічно відзначають 6 грудня. Ця дата не змінюється з року в рік.

Особливо популярним і важливим це свято стало в 2014-му році, коли Росія анексувала Крим, а після початку війни на території Донбасу майже всі національні свята, пов'язані з армією, стали дуже важливими для всіх громадян України.

Сьогодні ми знайшли 12 причин, чому всі громадяни нашої країни можуть пишатися українською армією. Почнемо по списку.

День збройних сил України: чому варто пишатися нашою армією

  • Топ-30 в світі

У 2017 році міжнародна компанія "Global Firepower" опублікувала рейтинг армій світу. Як ми вже говорили, з 2014 року українська армія зробила величезний ривок у розвитку і в той час займала 30 місце серед 133 країн, які були включені в рейтинг.

Популярні новини зараз

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

За даними британського рейтингу, на даний момент українська армія налічує майже 2500 танків, понад 8200 броньованих машин, 1302 одиниці самохідної артилерії, 1669 одиниць ствольної артилерії і більше 600 систем ракетних систем залпового вогню.

День збройних сил України hroniky.com

Авіація же в свою чергу налічує майже 40 винищувачів, 66 штурмовиків, 89 транспортних кораблів і 34 бойових вертольотів.

  • Одна з найсильніших армій після розвалу СРСР

Після розвалу СРСР українська армія взагалі була однією з найсильніших в Європі і світі, але з часом вона втрачала ці позиції. Але в 1991 році українська армія нараховувала 14 мотострілкових, 4 танкові і 3 артилерійські дивізії.

Крім цього в її склад входили 8 артилерійських бригад (9293 танки і 11346 бойових машин), бригада спецпризначення, 9 бригад протиповітряної оборони (ППО), 7 полків бойових вертольотів, три повітряні армії (близько 1500 бойових літаків) і окрема армія ППО.

День збройних сил України hroniky.com

  • Особовий склад

На даний момент в армії України служить чверть мільйона чоловік - 250 тисяч. Цифра значна, але цікаво, що відразу ж після розвалу СРСР в український армії служило близько мільйона людей - 980 тисяч.

  • Ядерне озброєння

Після виходу України з СРСР в Українській армії залишалося чимала кількість одиниць ядерної зброї. Але наша країна була першою, яка повністю відмовилася від нього. Сталося це ще в 1996.

Останній пункт для повної втрати можливості оперувати ядерною зброєю Україна виконала в 2001 році - тоді в нашій країні було знищено останню шахту, яка мала можливість запускати ядерні боєголовки.

  • Втратили майже весь флот

У 2014 році, після анексії Криму Росією, Україна втратила майже весь флот - 85%. На даний момент український флот налічує лише 25 одиниць військової техніки: 1 фрегат, 1 корвет, 3 сторожових корабля, 1 військовий корабель.

День збройних сил України hroniky.com

Військовий склад налічує 11 тисяч осіб.

  • Перший генерал в незалежній Україні

Цікаво, але першим генералом незалежної України (почав служити після розвалу СРСР) став Олег Міцак. І сталося це аж в 2015 році. У серпні йому присудили звання генерал-майора.

Олег Мікац - перший генерал незалежної України hroniky.com

  • Жінки в армії

В український армії служить чимало жінок. Станом на березень 2017-го року в Український армії служили і працювали понад 50 тисяч жінок, цікаво, що понад 20 тисяч військовослужбовці. Але звання генерала поки що не отримала жодна жінка.

Жінки в армії України hroniky.com

  • Призив

Віктор Янукович у 2013 році скасував обов'язковий призив в армію України. Але після Революції Гідності Олександр Турчинов відновив його.

  • Нові погони

З 2016 дякую указу Петра Порошенка в Українській армії з'явилися нові погони. З того часу прибрали п'ятикутні зірки, які залишалися ще з часів СРСР. На даний момент їх замінили на ромби.

Нові погони український армії hroniky.com

  • Спецоперації

З 2016 року в Україні з'явився спеціальний підрозділ - Сили спеціальних операцій (ССО). Вони мають спеціальну підготовку, більші можливості, ніж звичайна армія і можуть виконувати набагато складніші завдання, ніж регулярна армія України.

  • Свята

Ми ще на самому початку говорили про те, що в Україні майже всі свята, які пов'язані з армією, стали дуже важливими. З того часу з'явилося ще одне новий торжество, яке прийшло на зміну Дня десантника 2 серпня. Зараз ми відзначаємо День десантно-штурмових військ 21 листопада.

День збройних сил України hroniky.com

12. Єдині у своєму роді

На даний момент армія України - єдина в Європі, яка веде сухопутну війну.