І більшість з нас сприймають ікру саме як святковий делікатес, а не як важливий елемент збалансованого харчування. А якщо переглянути традиційну «інструкцію про застосування» – і споживати ікру не за принципом «агов та й наляжемо!» за кілька застільних днів, а в спокійному режимі – дозовано і планомірно? Наприклад, сьогодні прикрасити десертною ложкою ікринок ранковий омлет, завтра «приправити» вечірній суп-пюре з цвітної капусти. Звичні страви набудуть нових відтінків, а організм почне отримувати реальну користь на постійній основі. Сімейний бюджет при цьому також не постраждає – йдеться лише про невеликі дози супер-продукту.

Що ж треба знати про ікру, і як вибрати дійсно якісний продукт?

Ікра – концентрат корисних речовин

Отже, з'їдати ікри багато за один раз не варто: дієтологи рекомендують помірне, але регулярне споживання. Склад ікри збалансований ідеально. Вміст легкозасвоюваного білка, необхідного для м'язової маси і кісткової тканини, сягає 30%. Наш організм не здатний зберігати протеїн, тож поповнювати його запаси слід постійно. Легкозасвоювані жири відіграють важливу роль у виробленні гормонів і збереженні молодості тканин. Далі більше – цілий спектр вітамінів і мікроелементів: йод, залізо, фосфор – саме те, що потрібно в холодну пору року. Про поліненасичені жирні кислоти Омега-3 сказано вже багато, проте нагадати зайвим не буде: це профілактика серцево-судинних захворювань, запорука гарного зору, шкіри і волосся. Не виробляється організмом самостійно, тому потрібно допомагати! Лецитин відновлює гідроліпідний баланс, вкрай необхідний клітинам печінки, легенів і головного мозку. Із запитом «відмінити збої в роботі нервової системи» – теж до нього.

Розмір ікринок не стільки свідчить про якість, скільки вказує на «родовід»

Це означає, що ікру не потрібно вибирати за ознакою «найбільша» або «найдорожча». Купуйте ту, яка подобається «на смак і колір». А вибирати є з чого – сьогодні на прилавках представлено кілька видів ікри тихоокеанського лосося. Ікра горбуші – найпоширеніша і найпопулярніша серед споживачів – оранжево-рожеві ікринки від 3,5 мм в діаметрі м'якого солодкуватого смаку. Ікра кети – друга за популярністю – червоно-помаранчеві ікринки великі від 5 мм, ніжного смаку, характерно лопаються на язиці. Ікра нерки – дрібні червоні ікринки 2,2 мм з характерною гіркуватістю. Ця ікра не зберігається довго через високий вміст жирних кислот, що, втім, вагомий плюс.

Основний експортер лососевої ікри в Україну – американський штат Аляска

Прибережні води Аляски – екологічно чистий регіон і справжній рибний заповідник. Тут діє законодавча заборона на використання штучних кормів, тож риба живе на волі і харчується тільки планктоном і дрібними побратимами.

Популярні новини зараз

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Лососі нерестяться також у морях Далекого Сходу, і раніше червону ікру в Україну активно поставляли звідти. Але з 2015 року офіційно заборонили ввозити російські товари, тому на даний момент уся ікра з Росії – контрабанда. А це означає, що її склад, якість, термін придатності, умови перевезення і зберігання ніхто не контролює. До того ж під виглядом «російської ікри» дуже часто продають підробку – продукт з бурих водоростей або желатину. Добра вам порада: уважно дивіться на країну-експортера – на сьогоднішній день саме Аляска забезпечує українців червоною ікрою дійсно хорошої якості.

Будьте уважні! Навчіться відрізняти натуральну червону ікру від сурогату і обов'язково включайте у свій раціон цей унікальний продукт, створений природою.