В церковному календарі це день вшанування пам'яті трьох мучеників – Гурія, Самона і Авіва. Інші назви свята: «Гурій», «Гурьян», «Зима на рябій кобилі», «Зубний цілитель». Згідно з народними повір'ями, Гурьян далі зиму продовжує, змінюючи Мотрону (22 листопада) і Ераста (23 листопада).

В цей день також починається Різдвяний піст, тому заборонено скандалити, пліткувати і провокувати конфлікти. Вважається, що його краще провести в безмовності, тільки працювати, молитися і очищати душу від темних думок, а тіло - від дій.

Різдвяний піст, фото: Униан

28 листопада жінки можуть звернутися до Гурія і попросити захисту від злого чоловіка. Гурій також вважається покровителем побуту і стосунків у сім'ї. Однак перед молитвою потрібно сховати шматочок ладану за іконою Гурія. Ладан потрібно взяти в храмі в будь який чоловічий день, тобто в понеділок, вівторок або четвер.

Вечеря повинна бути скромною: кутя на воді і вареники з капустою або грибами. М'ясо і рибу їсти не можна, так як ви накличете біду на себе і свій рід.

Популярні новини зараз

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Якщо у вас є коні, їм слід приділити особливу увагу. Дайте їм багато вівса, розчешіть гриву і прикрасьте її стрічками, вичистіть стійло і перевірте збрую.

Народні прикмети на 28 листопада

Раніше, якщо в Гур'єв день народжувалася дитина, то їй треба було принести в подарунок овес або сіно. Якщо це не зробити, то по повір'ю будуть хворіти коні у вас.

Також є традиція ходити в лазню. Наші предки вірили, що так можна очистити не лише тіло, але й душу. І тоді ви цілий рік не будете хворіти. Після лазні потрібно надіти чисті речі. Ті, в яких ви прийшли, треба випрати і віддати немічним або бездомним. Вважається, що так вони відмолять гріхи колишнього господаря. Не шкодуйте речі, в них всмоктується ваш негатив і той, який ви отримали від оточуючих. Також передають знедоленим взуття, килимки та теплі ковдри. Якщо ви не зробите цього, то можете і самі опинитися в складній фінансовій ситуації.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.