В церковному календарі це день вшанування пам'яті святого апостола Пилипа - одного з дванадцяти апостолів - учнів Ісуса Христа. Інші назви свята: «Пилипівки», «Пилипові заговини», «Куделиця», «Заговини».

У цей день наші пращури починали прясти льон з піснями та оповіданнями різних історій. Це свято було останнім днем перед Різдвяним постом, тому намагалися провести його зі смачними стравами на столах. Ви теж можете приготувати страви з м'яса, яєць, з вершковим маслом. На стіл можна поставити молоко, смажену курку, млинці, вареники і пельмені. Заговінням день називався не просто так, зазвичай так називали дні перед багатоденними постами, тобто 4 рази на рік.

Заговіння, фото: Zen Яндекс

Для зимових свят забивали в Філіппов день половину худоби. Засіки заповнювали картоплею, зерном, пшеницею, фруктами і овочами.

За традицією також задобрюють Домовика. Для цього йому потрібно залишити їжу після вечері в центрі столу. Якщо Домовику сподобається частування, то він допоможе сім'ї, в якій живе, пережити зимовий холод.

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Ще вважається, що в Філіппов день починаються «вовчі весілля». Тобто хижаки особливо небезпечні, починають красти птицю і худобу, все ближче підходять до будинків. Постарайтеся захистити свій дм від них, особливо якщо живете недалеко від лісу. В сам же ліс краще не ходити заради власної безпеки.

Народні прикмети на 27 листопада

Домашньою роботою в цей день повинні займатися молоді, надаючи можливість старшому поколінню відпочити. Тому і їжу треба готувати дітям та онукам, і гостей зустрічають теж вони. Дівчата можуть поворожити незвичайним способом. Для цього потрібно взяти зі столу яловичину так, щоб ніхто не бачив. А потім покласти її під подушку. Потім потрібно промовити такі слова: «Милий, прийди, м'ясо вкуси, а мені своє обличчя покажи». Далі лягайте спати і вам має приснитися суджений.

Також роблять в цей день ляльку Пилипівку, яка обіцяє жінці щастя. У неї повинно бути шість рук, які захищають пальці майстринь від травм і допомагають жінкам краще справлятися по дому.


Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, що погода взимку буде аномальною. Тенденція останніх років збережеться, однак зміни клімату призведуть до сильних коливань температур. Українці ще дізнаються, що таке "собачий холод".

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.