У Міністерстві соціальної політики України надали громадянам пояснення щодо відсотку платежу в новій формулі субсидій. Відомо, що Кабмін, 20 жовтня, прийняв Постанову про спрощення умов призначення субсидій. У нової ініціативи уряду закладено зміну відсотка платежу у формулі призначення субсидій: з 15% до 20%.

субсидія

Так, пункт про збільшення субсидій вступає в дію з 1 травня 2020 року і не має ніякого відношення до нинішнього опалювального сезону. Держдопомога у цьому опалювальному сезоні не зменшиться. У бюджеті на 2020 рік міністерство заклало на це 47 628 600 000 грн. Цієї суми достатньо, щоб допомогти всім, хто потребує і звертається з цього виду по допомогу. Про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики України.

Субсидії

За інформацією міністерства, принцип розрахунку субсидій зовсім не змінився і визначається індивідуально: чим менші доходи домогосподарства, тим менше обов'язкова частка плати за комуналку, а отже, більший розмір субсидії.

Популярні новини зараз

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Показати ще

Черга за субсидіями

Цей крок направлено на посилення адресності та не вплине на найменш забезпечених категорій одержувачів субсидій. При цьому зміна відсотка має наслідки для одержувачів з найвищими доходами, оскільки їх розмір субсидії зменшиться. Звільнені кошти спрямують на розширення програми допомоги малозабезпеченим сім'ям, що мають доходи нижче прожиткового мінімуму. А це означає, що в дію вступає ще один принцип — адресність, - переправити підтримку тих, хто її дійсно потребує.

Наприклад, якщо в опалювальному сезоні 2018-2019 років середній розмір платежу від доходу родини становив 9,78% (хоча у формулі показник дорівнює 15%), при цьому більше 40% сімей платили всього до 7%, а ще 30% - 10% доходу (аналітика програми нижче), тобто зміна у формулі з 15% до 20% не означає такий відсоток оплати. При цьому середній відсоток платежу буде на рівні 13,5%. Формула працює і весь час програми субсидій працювала так, що чим менші доходи, тим більша допомога.

Також варто зазначити, що для наочності в Мінсоцполітики додали приклади розрахунків субсидії:

Нагадаємо, місія нездійсненна: як прожити на 63 євро українцю і європейцеві.

Як повідомляв Знай.uа ціни на картоплю в Україні та Естонії: скільки коштує "другий хліб" вдома і за кордоном.

Знай.uа писав, київських учнів годують простроченням і гниллю: у зоні ризику 8 шкіл.