У світі існує безліч валют кожна з яких має своє міжнародне значення, абревіатуру і користується популярністю у фінансовій сфері. Кожна з валют класифікується за стандартом ISO 4217. У статті зібрана докладна інформація про найпопулярніші валютні знаки, які діють в сучасному фінансовому світі.

Основні світові валюти, і їх знаки

У світовій економіці є кілька значущих валют, кожна з яких як ми сказали має свою абревіатуру і значення. Для просування світової економіки і економічного розвитку кожної країни окремо проходить різна торгівля між державами, такі торгові операції проводяться в грошових одиницях тієї чи іншої країни. Розвиваються не тільки комп'ютерні технології, але і криптографічні валюти, популярність і затребуваність яких росте з кожним днем.

Знак гривні: як виглядає національна валюта України

Гривня відноситься до валюти європейського континенту і на тлі багатьох інших валют, її можна вважати молодою, так як в активну дію в країні вона вступила з 1996 року. При чому, перші партії банкнот української гривні друкувалися зовсім не в Україні, а в Канаді. За багато років співпраці з Китаєм Україна має угоду про торгово-фінансовий обмін. На сьогоднішній день такий обмін вигідний обом країнам угоди. Виходячи з фінансової історії є дані, що згадки про гривню були відомі ще за часів Київської Русі, а також згідно з згадками про те, що раніше люди мали манеру носити з собою золотий гривень, який при необхідності і використовували в якості оплати за покупку товару або послуги.

Гривня позначається таким знаком - ₴, транскрипція англійською мовою цілком зрозуміла навіть тим, хто не знає мови - Hryvnia. Для короткого позначення використовується абревіатура UAH, Код ISO - 980.

Популярні новини зараз

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Показати ще

Знак долара в США

Американський долар - грошова одиниця, яка є однією з найбільш популярних у всьому світі. У США долар має статус офіційної валюти, але поширюється це не тільки на США, так як і кілька інших країн визнали долар своєю національною валютою.

Ця фінансова одиниця була заснована ще в 1861 році і до цього дня вважається однією з найстабільніших валют. В позначенні 1 долар - 100 центів.

У графічному позначенні долар зображують як - $, в транскрипції - Dollar, в скороченні - USD, його код ISO - 840.

Графічне позначення цента менш популярне - ¢. Найчастіше позначення цента можна зустріти в економічних книгах та іншій спеціальній фінансовій літературі. Транскрипція виглядає так: Cent. До речі, колись по-особливому популярна група 50 Cent навіть не зумисне підняла національний дух в плані місця й цінності американських центів. Проводилися навіть ряд акцій на захист цента зі спробами донести інформацію, що кожен цент, а в нашому випадку копійка - це надбання країни за яке свого часу боролась далеко не одна людина.

Що собою являє знак євро

Валюта євро увійшла в світовий обіг в 1999 році. Популярність євро на стільки велика, що вона визнана офіційною валютою в 19 країнах ЄС, а також в 9-ти державах. За значущістю це друга валюта в світі. Перша за значимістю все ж долар.

Європейська система центральних банків управляє валютою євро, зокрема на цю систему покладена місія друкувати банкноти і карбувати монети, а також розподіляти наявні по країнам єврозони.

У графічному позначенні євро виглядає так: €, транскрипція - Euro, абревіатура - EUR, код ISO 978.

Знак фунта в Великобританії

Протягом декількох десятиліть фунт стерлінгів тримає свою марку, зокрема, як міцна і стабільна валюта. Деякі жителі зарубіжних країн для своїх накопичень використовують саме фунти. Варто сказати, що фунт стерлінгів, це стара валюта, так як в економічну стезю вона потрапила ще в 1694 році і з тих змінювалася тільки візуально. Найбільше фунт стерлінга популярний у Великобританії, але їм активно користуються і в британських заморських територіях.

В якості графічного зображення фунта використовується символ - £, транскрипція - Pound Sterling, абревіатурне позначення - GBP, Код ISO - 826.

Знак ієни в Японії

Спочатку, коли ієна тільки почала входити в економічний обіг, а це було в 1830 році, то тоді це була срібна монета.

Ієна була дуже популярною валютою до 2000-х років, вона навіть вважалася світовою резервною валютою, але після економічної кризи і обвалу популярність валюти стала зменшуватися.

Графічне позначення ієни - ¥, транскрипція - Yen, абревіатура - JPY, код ISO 392.

Знак юаня в Китаї

Ця валюта теж відносно нова, в економічних рядах вона з'явилася з 1988 року. Назвати валюту стабільною язик не повертається, так як валюта постійно знаходиться на стадії змін. Особливості та певної родзинки цій валюті додає те, що вона супроводжується написами на чотирьох мовах.

З 2015 року інтерес до цієї валюти ставав більше, відповідно популярність до цієї валюти стала повертатися. На сьогоднішній момент такий стан, при якому юань входить в корзину резервних валют МВФ, а це значить, що у неї є всі шанси стати світовою резервною валютою.

У графічному зображенні китайська валюта юань отримала символ - ¥, транскрипція - Yuán, абревіатура - CNY, код ISO - 156.

Рубль і його історія в Росії

Рубль можна віднести до старої валюти, так як за віком він нарівні з фунтом стерлінгів. Перші рублі і згадки про них з'явилися ще в 13-му столітті і активно почали використовуватися в Російській імперії, пізніше в СРСР, а після розвалу союзу рубль активно використовується на території Російської федерації. Зовнішній вигляд сучасного зразка валюта отримала в кінці 90-их років, а саме в 1998 році, це сталося після становлення грошової реформи.

Графічно знак рубля позначають як - ₽, транскрипція - Ruble, коротке позначення було встановлено тільки в 2013 році - RUB, код ISO - 643.

Екзотичні і по-своєму популярні валюти

Вище ми розповіли, про найпопулярніші валюти, які найчастіше можна зустріти в більшості країн куди б ми не відправлялися по роботі або ж просто на відпочинок. Але це далеко не всі валюти, існуючі в світі. Детальніше хочеться розповісти і про інші валюти, що не такі популярні в усьому світі, але тим не менш дуже значимі в окремих державах. Частину цих валют можна навіть назвати екзотичними.

Знак шекеля в Ізраїлі

Шекель здавна використовувався ще у древніх народів як мінімум з 100 років до н.е, так як з того часу про нього є згадки. Але вже в сучасності як офіційна валюта шекель був визнаний тільки в 1980 році. З 1985 року його стали називати новий ізраїльський шекель, втім, така офіційна назва використовується тільки для офіційних зустрічей, в простому життєвому побуті його називають просто шекель.

В якості графічного зображення використовується символ ₪, транскрипція - Sheqel, абревіатурне позначення ILS, код ISO 376.

В Індії - знак рупії

Перші згадки про рупії з'явилися в 1542 році, але в якості національної валюти її не використали з тієї причини, що Індія була колонізована Великобританією і відповідно для торгових відносин всередині країни використовувала фунти. Вважається, що тільки з 1949 року відбулося народження сучасної рупії.

В якості ієрогліфа використовується символ ₨, транскрипція - Rupee, абревіатурне позначення INR, код ISO 356.

Корейський знак вона

Свою волюту вона - Корея ввела з 1962 року, але аж до 1997 року валюта мала досить сильну прив'язку до американського долара. Так як був плаваючий обмінний курс. Ця валюта була знецінена практично в два рази.

В якості графічного позначення використовується символ ₩, транскрипція - Won, абревіатурне позначення KRW, код ISO 410.

Таїландська валюта зі знаком бата

Грошова одиниця бат з'явилася в Таїланді ще в 1928 році. Втім, сама назва зустрічалося ще в 14 столітті, але тоді ця валюта була призначена не стільки для Таїланду, як для держав Індокитаю. В якості графічного позначення використовується символ ฿, транскрипція Baht, абревіатурне позначення THB, код ISO - 764.

У В'єтнамі знак донг

Перші донги з'явилися на Північному В'єтнамі і було це в 1947 році. За особистими і ідейними міркуваннями території Південного і Північного В'єтнаму користувалися різними фінансовими одиницями тільки після того, як в цих країнах були проведені фінансові реформи, то у В'єтнамі з'явилася єдина валюта під назвою донг.

Донг графічно зображується: ₫, транскрипція - Dông, абревіатура - VND, код ISO - 704.

Казахська валюта - тенге

Казахстанська валюта тенге на економічній арені з'явилася 1993 року. Перші купюри друкувалися не в Казахстані, а в Англії, а самі монети чеканилися на території Німеччини.

Графічно тенге позначається - ₸, транскрипція - Tenge, абревіатура - KZT, код ISO - 398.

Турецької валютою - визнана ліра

Уже майже століття як існує турецька валюта ліра, вона була випущена в 1923 році. У 2005 році валюту чекало оновлення і тому з'явилася «нова» турецька ліра. Але нині збережена просто звичайна назва турецької ліри.

Графічно вона зображується так: ₺, транскрипція - Turkish Lira, абревіатура TRY, код ISO - 949.

Маната - валюта Азербайджану

Валюта манат була введена в 1992 році. На сьогоднішній день частина банкнот друкуються в Англії.

Манат зображують як - ₼, транскрипція - Manat, абревіатура - AZN, код ISO - 944.

Грузинська валюта ларі

Ларі діє на території всієї Грузії починаючи з 1995 року, до них діяли купони. На сьогоднішній день спостерігається плаваючий курс валюти. Грузинські монети тетрі виготовляються з нержавіючої сталі, монета номіналом в 50 тетрі виготовляється зі сплаву. Графічно валюта позначається ₾, транскрипція - Lari, абревіатура - GEL, код ISO - 981.