В "Нафтогазі" заявили, що з 1 січня 2020 року в Україні може подорожчати газ - ринкові ціни на блакитне паливо почнут діяти не тільки для промисловості, але і для населення.

Підвищення вартості куба газу для звичайних людей може бути з 6 до 8 гривень.

Якщо зараз Кабінет міністрів може самостійно встановлювати ціну, то з 1 січня ситуація зміниться, почнуть застосовувати нову формулу для розрахунку тарифу, яка вже затверджена в постанові №867. У документі йдеться про те, що з 1 січня ціна блакитного палива для споживачів не може перевищувати середню арифметичну вартість продажу газу для промислових покупців.

Однак, "Нафтогаз" поставив промисловцям ціну вище, ніж середня в цілому по ринку. Через це існує можливість того, що звичайним українцям теж доведеться платити більше.

Популярні новини зараз

Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Дмитро Вовк, ексглава НКРЭКУ пояснив, що: "Ціни на ринку природного газу очікувано відновлюються (з ~ €10/МВт*год до ~ €15/ МВт*год). Пройде небагато часу і МВФ зверне увагу на необхідність бути послідовними – підтримувати імпортний паритет на ціни блакитного палива для населення за формулою "Дюссельдорф +" або еквівалентну".

Газ щороку дорожчає перед початок зими - попит на нього збільшується з початком опалювального сезону, тому ціна починає зростати. До того ж, уряд вже прийняв відповідну постанову - ціни на газ будуть підвищуватися й далі, інакше є ризик отримати претензії від МВФ. Якщо ціна не буде зростати, то може виникнути питання, чому Україна порушує свої зобов'язання.

Аналітик Єгор Комов прокоментував ситуацію: "Ринок діє за визначеними правилами. З жовтня починається зростання. Думаю, що подорожчання в межах 20% цілком нормальна ситуація. Чи можемо ми ігнорувати ринок і утримувати той тариф для населення, який є зараз? Можемо. До чого це призведе? А до того, що ми не тільки порушимо взяті на себе зобов'язання, але і зірвемо запуск повноцінного ринку в сегменті побутових споживачів. Цього не можна робити".

Олексій Дубовський, голова біржового комітету, вважає, що в листопаді 1 тис. кубометрів газу може коштувати вже $215.

Підвищення вартості газу загрожує українцям тим, що разом з ним подорожчає вода і опалення. Якщо газ підвищиться в ціні на 15-20%, то обігрів і гаряча вода - на 8-15%. До того ж, у 2020 році організаціям потрібно буде переглядати фонди заробітних плат - це теж потягне за собою подорожчання комуналки.

Нагадаємо, раніше чого чекати українцям у нових платіжках за комуналку.

Також Знай.uа писав, як зміниться комуналка взимку: чого боятися українцям, подробиці.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що Зеленський попередив українців про загрозу зриву опалювального сезону: чого вимагає МВФ і як зміняться тарифи.