Період відпусток по істині можна назвати жарким сезоном для бухгалтерів підприємств, адже на їх плечі лягає серйозна і відповідальна місія розрахувати відпускні фінанси, з якими робітник відправиться на заслужений відпочинок на встановлену законом кількість днів. У матеріалі докладніше про те, як оплачуються відпустки і як рахуються календарні робочі дні.

Калькулятор розрахунку відпускних коштів

Нинішня технологічна система настільки крута і просунута, що полегшила існування людей у ​​багатьох сферах діяльності як на побутовому, так і на професійному рівні. Якщо ще 20 років тому Україна і ряд інших країн, коли чули про професії бухгалтер, то перед очима з'являлася огрядна вічно втомлена жінка з папками і калькулятором в руках. Зараз же автоматичні комп'ютерні системи полегшили діяльність і для бухгалтерів, зокрема, щоб провести розрахунок відпусток, бухгалтеру не потрібно сидіти годинами і вираховувати суму коштів яку потрібно заплатити співробітнику. Тепер існує ряд спеціальних платформ за допомогою, яких все це можна розрахувати за допомогою онлайн калькулятора, яким можуть скористатися всі бажаючі, а не тільки люди, які мають спеціальність бухгалтера. Ймовірно багатьом співробітникам буде цікаво порахувати яка йому буде покладена виплата за певну кількість відпрацьованого часу.

Щоб розрахувати відпускні через електронний ресурс професіоналу необхідно вказати скільки днів відпустки належить співробітнику відповідно до загальновизнаних норм або ж встановленими на конкретному підприємстві. В цілому загальноприйнята мінімальна норма це 24 календарних дня, але на кожному підприємстві це обмовляється окремо.

Далі з онлайн календаря необхідно вибрати початок відпустки, початок трудових відносин і розрахунковий період. Такий календар також розміщується на інтернет ресурсах. Також необхідно вказати загальний заробіток за розрахунковий період при цьому заповнити поле «Тарифна ставка». Після цього автоматично буде прораховано кількість календарних днів для розрахунку середньої зарплати, а також під підсумками буде винесена середньоденна зарплата і сума відпускних коштів, яку повинен отримати працівник. Нарахування коштів відбувається до виходу на відпустку за пару-трійку днів і це правильно адже за цей час бухгалтерія проводить необхідні податки, а співробітник з отриманими коштами може відправлятися на відпочинок або просто по своїх справах.

Популярні новини зараз

Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять

В Україні планують запровадити графік погодинних відключень світла: термінова заява "Укренерго"

Українці можуть залишитися біля розбитого корита: що буде з пенсіями

Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені

Показати ще

Такі онлайн калькулятори допомагають розрахувати суму відпускних коштів для розуміння кожного співробітника скільки він може отримати, відправляючись у відпустку. Відпускні кошти розраховуються за повний календарний рік, але перша відпустка належить людині вже через півроку після початку трудових відносин на тому чи іншому підприємстві. Тому навіть якщо ви влаштувались на роботу тільки півроку тому, то вам вже можна брати першу відпустку і відпускні кошти.

Варто також зробити акцент, що при розрахунковому періоді не беруться до уваги святкові і неробочі дні. Наприклад, при стандартній кількості 365 днів в році, можуть бути 11 святкових і неробочих в результаті чого цей період розрахунку становитиме 354 дня. Святковими днями вважаються державні свята, які є неробочими днями. Якщо в цифрах, то візьмемо, наприклад зарплату співробітника за розрахунковий період з жовтня по листопад в розмірі 78800. Значить цю суму ділимо на 354 дня, в результаті отримуємо суму 222 грн., Це буде розрахунок за один календарний день. Отриману суму в 222 грн. Множимо на 24 відпускні дні і отримуємо 5328 грн. Значить саме така сума і належить людині в якості відпускних коштів. Ці кошти співробітнику виплачуються або напередодні його відпустки, в основному так і відбувається, але іноді мале підприємство не готове відразу виплатити всю суму, то її виплачують поступово попередньо обговоривши це з співробітником. При цьому отримання авансу або зарплати не повинно переноситися в випадку з отриманням відпускних грошей. Варто також відзначити, що зарплата не впливає на кількість відпустки, навіть при мінімальній зарплаті, встановленої державою теж покладені відпустки.

Але є і особливі випадки, коли мешканці України можуть взяти повну відпустку і раніше не чекаючи півроку. До особливих випадків відносяться жінки в період вагітності або після пологів, чоловік та жінка, які перебувають у декретній відпустці, інваліди, співробітники у яких є путівка в санаторій і дати вже призначені, а також жінки у яких є двоє дітей у віці до 15-ти років.

Порядок призначень відпусток

Коли основні співробітники у відпустках, то значно може знизитися трудовий процес і активність дії, тому коли люди ідуть у відпустку то складається графік, в якому чітко прописується хто і коли йде у відпустку. Звичайно, дані ці можуть змінюватися в залежності від появи нових співробітників або від звільнення з роботи колишніх.

Трудовий кодекс людини передбачає щорічну відпустку працівникам. Традиційно відпустка нараховується за календарний рік, в основному він береться одноразово, тобто всі 24 або 28 дня співробітник відпочиває відразу. На деяких підприємствах і приватних фірмах відпустку можуть розривати, при чому робиться це за бажанням самих співробітників, наприклад людина побажає взяти відпустку в серпні перед тим як почати з дітьми навчальний рік і в січні на свята, то він може його розділити або в рівних або в узгоджених з керівництвом частинами.

Варто відзначити, що далеко не на всіх роботах у співробітників однакова кількість днів відпустки. На деяких спеціальностях таких як журналістика, державна служба, транспорт і логістика, наука і освіта, і інші сфери професійної діяльності мають більше днів відпустки 36-42 в залежності від специфіки роботи. Також на кількість днів відпустки, який оплачується впливає і кількість відпрацьованих в день годин, і кількість днів, тобто якщо у людей ненормований графік, то їм належить більше днів відпустки або ж хоча б доплата за перероблені години.

Якщо ж людина відпрацювала на підприємстві менше шести місяців, і вона хоче відправитися у відпустку при цьому у нього немає особливих випадків, то він все ж має право відправитися у відпустку, але йому тоді належить менше днів. Наприклад, якщо він відпрацював три-чотири місяці, тоді в перерахунку у нього буде 8 відпускних днів. В такому випадку це буде неповна відпустка. Але знову-таки кожен випадок індивідуально розглядається і обговорюється з керівництвом або бухгалтерами на підприємстві.

Компенсація за невикористану відпустку

Як правило кількість невикористаних днів відпустки підраховується при звільненні працівника. У разі наявності н-ної кількості невикористаних днів відпустки людині належить виплата компенсації, також при звільненні додаткові дні відпустки нараховуються сім'ям в яких є діти. Компенсації мають бути виплачені співробітнику до отримання ним трудової книжки або трудового договору, за яким вона працює. Компенсацію вважають в невикористаних відпускних днях і переводять в фінансовий еквівалент, які і виплачують на карту співробітникові.

Також компенсація за невикористану відпустку покладається і діючим співробітникам підприємства. Тобто вони працювали весь рік, не використали відпустку і почали працювати наступний рік, то в такому випадку вони можуть написати заяву і зробити запит за невикористану відпустку. Але в такому разі додаткові дні відпустки на дітей не виділятимуться. Зразок заяви на українській і на російській мові завжди є в бухгалтерії будь-якого підприємства.

Тривалість таких компенсацій буде залежати від особистого бажання і потреб співробітника, він завжди може скористатися днями відпустки для відпочинку і не брати додаткових коштів.

Відпустка за власний рахунок

Неоплачувана відпустка дуже зручне рішенні для вирішення особистих проблем або непередбачених питань, що виникли. За фактом її вважають додатковою. Тобто якщо людині необхідний додатковий день особистого часу протягом робочого тижня, то він пише заяву на відпустку за свій рахунок. Як правило така можливість випадає практично на всіх підприємствах і в усіх сферах професійної діяльності.

На підприємствах нараховуються до 15 календарних днів, коли людина може взяти відпустку за свій рахунок. Як правило його можна взяти вже після використаної відпустки, за яку отримано відпускні кошти. Щоб отримати дозвіл на додаткову відпустку, то керівництво компанії має оцінити два фактора - сімейну потребу в додатковій відпустці, а також потрібно враховувати інтереси компанії і наскільки гарячий «сезон» для їх діяльності.

Починати відпускний період за свій рахунок повинен кожен співробітник самостійно, ніякого свавілля з боку керівництва. Таким правом наділені лише деякі держструктури.