Церква в цей день вшановує пам'ять апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Інші назви свята: «Богослов», «Іван-подорожній», «Шептун покривний». У народному календарі день святого апостола Іоанна відзначають двічі в році, називаючи Івана травневого — пшеничником, а Івана осіннього — Богословом.

Є легенда, що в один день Іоанн зробив чудо – звернув звичайного пастуха в талановитого живописця. Тому сьогодні моляться йому про натхнення і просять допомоги у справах. Також його шанують і мандрівники, його називають Божим мандрівником і моляться про далеку дорогу. Якщо ви вночі в дорозі і немає людей, то слід попросити захисту у Іоанна, щоб допоміг від нечисті на перехрестях і на узбіччях.

Народні прикмети на 9 жовтня

Також сьогодні збирають горобину, вона – потужний оберіг від нечисті і допомагає від застуди. Грона потрібно нарвати і підвісити над дахом, щоб у будинку оселилося щастя. Роблять з горобини і сік. Він дуже корисний, але не можна ні з ким сваритися і сперечатися, поки його готуєте, інакше вся цілюща сила піде. Горобинові листя теж збирають і підкладають у взуття нареченій і нареченому, щоб якщо на весілля і з'явиться чаклун, то щоб нічого не зміг зробити. В кишені молодятам кладуть горобинові ягоди, це принесе в родину мир і злагоду. А на голову нареченої одягали вінок з горобини. Якщо він порветься, то є прикмета, що дівчина виходить заміж не за своїм бажанням. А якщо довго залишається свіжим – шлюб буде щасливим і довгим.

Популярні новини зараз

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Хутчіш до магазину! В Україні неочікувано "обвалился" ціни на популярні фрукти

Показати ще

Мандрівники раніше робили в цей день посох їх горобини. Якщо ситуація критична, то відгризали і жували щіпочку від нього. Є повір'я, що тоді відразу знайдеться потрібне рішення проблем. Але рубати горобину на дрова або просто ламати її не можна, а навесні не рвуть її квіти. Дерево це пов'язує душу людини з природою, і воно дуже злопам'ятне. Якщо образити горобину, то можна самому померти або помре родич. Та й знахарі переносять хвороби на горобину і якщо її зрубати, то підхопите чужий недуг. А до знахарів рідко ходять зі звичайною застудою.

Якщо у вас у дворі виріс горобиновий пагін, це гарний знак, що вас очікує поповнення в сім'ї. Якщо горобина всохла, то хтось помре. Намисто з ягід горобини робили не просто так, вони є оберегом від чаклунських чар. Носити їх треба весь рік, до нових ягід, а стару прикрасу потрібно або спалити, або закопати під молодим деревом.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, на скільки жорстоким буде жовтень. Прогноз приголомшить українців. Народний синоптик Леонід Деркач повідомив, чи буде бабине літо і коли чекати його настання.

Також Знай.ua писав, що останнім часом курс гривні коливається. Але цьому є пояснення. Економісти розповіли, чи буде долар по 30 і чи варто купувати зараз валюту.

Ще Знай.ua писав, що восени багато хвороб загострюються і псують враження від цієї чарівної пори. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе вберегти: потрібно проводити профілактику та лікування.