Свято Воздвиження народне, але в його основі лежить важливе християнське свято, яке називається Воздвиження Хреста Господнього. Народним воно стало, тому що обросло традиціями, ворожіннями, повір'ями і прикметами і частково навіть злилося з язичницькими віруваннями. Також його називають «Вирій», «Треті осенини», «Ставров день».

Свято встановили в пам'ять про знайдення Хреста в 4 столітті в Єрусалимі. Знайшла його мати Костянтина Великого Олена, на прохання самого імператора. Вона влаштувала розкопки, під час яких знайшли печеру Гробу Господнього і поруч три хрести. Щоб дізнатися, на якому розп'яли Ісуса, хвора жінка доторкнулася до нього і зцілилася. Все привезли в Константинополь і 10 років будували храм, в якому помістили знайдене. Добудували храм і проголосили свято Воздвиження 27 вересня 335 року.

Чого не можна робити на Возвиження

  • Ні в якому разі не можна залишати собі гроші, які ви знайшли десь. Їх слід віддати нужденним, тому що вам не принесуть вони користь.
  • Постарайтеся не плакати сьогодні, інакше до Покрови не перестанете.
  • Сьогодні не можна укладати шлюб, він буде нещасливим і недовгим.
  • Лаятися і шкодити людям суворо заборонено, покарання буде серйозним – тяжка хвороба або смерть.
  • Слід дотримуватися суворого посту не можна їсти м'ясо і молочні продукти, краще замініть їх тушкованою капустою.
  • Раніше ще була заборона ходити в ліс. Перша причина – ведмеді шукають собі барліг і облаштовують його, можуть напасти. Друга – змії ховаються під корінням і не рухаються, але якщо на неї наступити, вона вжалить. І остання – Лісовик оглядає свої володіння, і якщо він порахує людину за свого підопічного, то з лісу людина більше не вийде, не зможе знайти дорогу додому.

Народні прикмети на 27 вересня

У народному святі ще було прийнято ворожити, проводити різні ритуали і обряди на любов. Однак у християнстві все це заборонено, особливо в таке велике свято.

Популярні новини зараз

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Показати ще

Приказки і прикмети

  • Воздвиження осінь назустріч зимі рухає.
  • На сході місяць окреслює червонувате коло, що швидко пропадає – погода буде сонячна й суха.
  • Північний вітер у цей день пророкує тепле літо.
  • Якщо підряд кілька днів дме західний вітер – буде погана погода.
  • Гуси летять високо – повінь буде висока, низько – річка практично не підніметься.
  • Якщо журавлі летять повільно і високо, курличуть на льоту, то осінь буде теплою.
  • Народженим 27 вересня доведеться в житті багато випробувань. Таким людям дано дар живописання. Носити їм слід аметист.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від першого місяця осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.