На сьогоднішній день досить значна частина жителів України зовсім відмовляється від прописки в своїй країні. За останніми даними вже більше 300000 дорослих людей проживають не за місцем своєї реєстрації. Найчастіше такі жителі без праці можуть собі дозволити переїхати в інше місто, так як вони не обтяжені пропискою в своєму місті і можуть жити в іншому. Там беруть в оренду квартири і зовсім не планують реєструватися за новим місцем проживання, а так само і продовжують жити без відповідних документів. І в такому питанні тепер є дві позиції: з одного боку, база інституту прописки все більше відходить в минуле, а з іншого - є величезна кількість адміністративних послуг, які ніяк не можна отримати просто за місцем проживання. Даним момент помітно ускладнив життя і посприяв збільшенню корупції. Пропонуємо докладніше дізнатися про технології роботи системи реєстрації місця проживання в Україні, і ті переваги перед якими послугами вона відкриває.

Закон про прописку Україна 2019

В нашій як і в більшості інших країн є свої закони, час від часу вони можуть коригуватися, в них вносяться зміни, так закон про прописку має свої особливості і іноді піддається незначній коригування. Згідно із законом ще 2001 року актуальна тоді система прописки в країні змінилася і після стала називатися - реєстрація місця проживання. Але як ми розуміємо таку зміну назви чогось не змінило в самій суті. Як не намагається уряд внести свої корективи в уже існуючі держ установи, шляхом зміни назви або об'єднання декількох структур в одну, за своєю суттю то воно все не змінено і працює за тими ж принципами, що і раніше. Подібні зміни лише додають складнощів, тому, що коли у людини виникає необхідність оформлення яких небудь документів, він не знає в яку службу звертатися, так з - за постійних змін багато установ розформовують або на оборот об'єднують ті, які працюють з абсолютно різними питаннями. Жителі країни, які проживають не на тих адресах, де зареєстровані, змушені були з періодично стикатися з чималою кількістю труднощів, перше, з чим доводиться зіткнутися молодим сім'ям, це те, що їм не вдається записати дітей в школи і дитячі сади.

Прописка в Україні

З цього стає зрозуміло, що просто взяти і скасувати той напрямок прописки, яке до цього дня діє в Україні просто неможливо. В цей же час потрібно визначитися, яка ж саме модель необхідна, вона повинна бути людино орієнтованої, і такий, щоб допомагати державі контролювати, скільки людей і де проживає, хто і куди переселився, все це для того, щоб правильно розраховувати державні ресурси.

Багато хто стверджує, що система, та, що до цього дня діє в Україні, є пережитком радянського часу, але нам зараз без нього ніяк не обійтися. На сьогоднішній день грамотний облік всіх державних навчальних закладів, таких як: дитячі сади, школи, лікарні - це необхідно для підтримки правопорядку є дуже важливим моментом. Так як ведення контролю всіх цих питань дозволить грамотно планувати бюджет і ресурси кожного міста окремо. Ось з цієї причини наша держава поки що не готова відмовитися від так відпрацьованою десятиліттями системи контролю.

Популярні новини зараз

Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку"

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще

Так як в лікарнях зараз вас візьмуть не залежно від вашого місця прописки, для цього достатньо всього лише заповнити заяву на обслуговування і створити картку, тоді будь-який лікар прийме будь - кого з членів вашої сім'ї, проконсультувавши з вашого питання. Звичайно ж ніяке медичний заклад не може відмовити в прийомі тим людям, які звернулися не за місцем реєстрації, а де вони вирішили жити, це їх особиста справа. Але варто зауважити, що спершу на прийом до свого лікаря зможуть потрапити за записом ті, хто є прописаним на його ділянці, а після вже будуть прийняті люди потрапили на прийом по живій черзі.

Коли сім'я стикається з питанням про записи дитини в дитячий сад, то їм необхідно вибрати той сад, який зручніше розташований до їхнього будинку, але не варто випускати з уваги, що при розгляді списку дітей на запис в дитячий сад пріоритетними одночасно є ті у кого є реєстрація. Так під час формування груп з дітей з реєстрацією, ваша дитина може не потрапити в загальний список, і ви будете змушені шукати інший садок.

Закон про прописку

Тривалість процедур виписки та прописки

Як свідчать правила законодавства України, у жителя країни, якого зняли з реєстрації за одним місцем проживання, є 30 календарних днів, щоб встигнути зареєструватися за новою адресою прописки. Яке - то час, тому даний термін становив 10 календарних днів, та мало хто встигав зібрати і подати всі необхідні документи, не заплативши штрафу з - за прострочений термін. Дізнатися - від якого числа почне діяти прописка не складно, вона починає оформлятися тим числом, коли людиною були надані необхідні документи, так само паралельно можна займатися випискою з попереднього місця проживання, надавши всі документи фахівця, який займається цим питанням.

Подача документів на прописку або виписку з квартири здійснюється шляхом звернення в центр надання адміністративних послуг. Дата реєстрації записується та, в який день державним органом були отримані необхідні документи. З цього випливає, що терміни оформлення прописки різняться від тих, які були встановлені законом, але завжди входять в період тридцяти днів. Так громадянин, який вирішив змінити свою прописку, не варто зволікати, так робота з документами займає багато часу, а в призначений термін краще вкластися, щоб позбавити себе від зайвих неприємностей з державою. Так, як зараз, дуже багато прикладів з досвіду людей, які або полінувалися і не зайнялися документами у відведений термін, або з якихось своїх особистих причин не змогли встигнути в термін.

Прописка в паспортах різного формату заповнюється відповідно по-різному. Ті люди, які отримали паспорт нового формату у вигляді ID-карти, зберігають всю інформацію про свою прописку в електронному чіпі, а він вмонтували в паспорт. Такі паспорти отримують діти досягли 14 річного віку, молоді люди в зв'язку зі зміною прізвища, люди які втратили паспорт старого формату. Заміна ID-паспорта в випадки зі зміною прописки не провадиться. Паспорти старого зразка заповнюю без змін, вся інформація про виписку і зміні прописки проставляються у вигляді штампа. У разі якщо самостійно не вдається розібратися з такими питаннями: що собою являє тимчасова прописка, де повинен бути прописаний новонароджена дитина, страшно чи відсутність прописки, кого можна прописувати в одній квартирі. У Києві та Харкові вас зможуть прийняти в відповідних органах, надати зразок по кожному бланку, докладно розповісти порядок заповнення документів, і проконсультувати з усіх цих питань, ціна залежить від того з яким питанням доведеться працювати юристу, чи можна звернеться до юриста, який проконсультує вас онлайн, ця послуга безкоштовна.

Нижче прикріплені бланки із заявами, заповнивши які ви зможете прописатися і виписатися з нинішнього місця проживання, перепрописка так само здійснюється за цими документами. Заповнивши які вам залишиться вклеїти свою фотографію і ваша довідка про те що ви прописані за потрібною вам адресою готова.

Заява про зняття з місця проживання

Заява про реєстрацію місця проживання

Особливості реєстрації місця проживання дорослих дітей старше 14 років

Більшість людей реєструють своє місце і навіть не замислюються, що може бути як - то інакше, ну є і ті, які не вважають за необхідне здійснювати дану процедуру. Реєстрація місця проживання в Україні являє собою необхідність особистого звернення людини до органу реєстрації або ЦНАП. Відомо, що дитина, яка вже досяг віку 14 років має своє законне право самостійно вибирати собі місце проживання, так його присутність є обов'язковою під час подачі документів на прописку. Так не залежно від того чи прописані батьки цієї дитини за однією адресою або за різними, підліток зобов'язаний бути присутнім під час процесу реєстрації його місця проживання, щоб у комісії не виникло питань, чи є рішення дитини з даного питання добровільним.

Правила реєстрації місця проживання дітей, які поки не досягли віку 14 років

Ті хто своєчасно не подають заяву для реєстрації своєї дитини, все одно повертаються до цього питання і через якийсь - то час їм все таки доводиться стикатися з ним, і не завжди все проходить гладко. Вже дуже довгий час процес прописки малюків є обов'язковим, він звичайно ж має свої юридичні особливості. Варто пам'ятати, що для того, щоб прописати дитину, вік якого не досягла чотирнадцяти років, необхідно звернеться до відповідних служб конкретно за місцем реєстрації одного з його батьків. У такому випадку документи, які б підтверджували згоду власника житла непотрібні.

Звичайно ж буває таке, що батьки новонародженого прописані на різних адресах, то в такому випадку приписка дитини повинна здійснюватися на місці прописки одного з батьків. Дозвіл від батька або матері для прописки дітей в квартирі або приватному будинку до другого з батьків не потрібна, так само присутність маленької дитини на подібних зустрічах не є обов'язковим.

Правила реєстрації місця проживання

Прописування кожної дитини має свої правила, все залежить від його віку, від місця прописки батьків, і ще багато моментів залежачи від ситуації. З приводу реєстрації дитини, який поки ще ніде не був зареєстрований, мова йде про новонароджену дитину, її прописка обов'язкова до виконання протягом трьох місяців після народження малюка. Це процедура зроблена максимально простою, так одному з батьків необхідно підготувати документи для прописки і подати їх в РАГС, це можна зробити під час проведення державної реєстрації народження. Дане питання не можна відкладати, тому що якщо батько затягне і проведе несвоєчасну реєстрацію, маючи прострочення понад три місяці його очікує штраф. Штрафи в подібних випадках складають 50% щомісячного прожиткового мінімуму для офіційно працюючих осіб. Саме з - за цієї значної цифри батьки намагаються зареєструвати дитину якомога раніше, щоб не завдавати шкоди сімейному бюджету виплачуючи штрафи державі за прострочення призначеного часу, хоча і такі приклади зустрічаються на сьогоднішній день.

З метою реєстрації новонародженої дитини було відкрито чимало служб, які надавали послуги подібного плану. Ще є одна з останніх можливостей зареєструвати місце проживання новонародженої дитини, для цього батькам доведеться звернутися до органу соціального захисту, поєднавши цю подачу документів і заява на державну допомогу при народженні дитини. Так батьки трохи зможуть себе розвантажити не відстаючи величезні черги в декількох установах, лише для того, щоб просто проконсультуватися з будь-якого виниклого питання, а просто зберуть всі необхідні документи і подадуть їх фахівцям на розгляд.

Буває таке, що всю інформацію по батькові заповнювали з слів матері, такі випадки не рідкість, тому є необхідність надання оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану іноді так само просять принести копію даного документа, про те, що все викладена матір'ю інформація про батька була занесена відповідно до закону Сімейного кодексу України.