Верховний суд України завершив розгляд зразкової справи про перерахунок пенсій і прийняв доленосне рішення, опираючись на яке тепер будуть розглядатися всі подібні випадки.

Позивач просив визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду в області, які полягали у зменшенні розміру пенсії за рахунок виплати з 5 березня 2019 року по 31 грудня 2019 року 75% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року. У своєму зверненні він просив зобов'язати відповідача провести перерахунок і виплату йому (з урахуванням раніше виплачених сум) пенсії з 5 березня 2019 року з урахуванням 100% суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року. Деталі справи повідомляють “Факти і коментарі”.

Оскільки, в провадженні суду перебувало 18 типових справ, відповідачем в яких є один і той же суб'єкт владних повноважень, суперечка в яких виник з аналогічних підстав, у відносинах, регульованих одними нормами права і в яких позивачами заявлені аналогічні вимоги, Верховний Суд розглянув цю справу як зразкову.

Рішення Верховного Суду щодо перерахунку пенсій

Після розгляду аргументів сторін колегією суддів Адміністративного суду ВС позовні вимоги були задоволені.

Популярні новини зараз

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Показати ще

Рішення суду мотивоване тим, що в зв'язку зі скасуванням п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 № 103 рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 12.12.2018 у справі № 2826/3858/18 обмеження щодо часткової виплати суми підвищення до пенсії скасовано. Таким чином, з 5 березня 2019 року пенсія позивачу підлягає виплаті в розмірі 100% суми підвищення пенсії.

Відповідну постанову по справі № 160/3586/19 ВС прийняв 06.08.2019. Отже, всі подібні позови будуть розглядатися на користь подає їх особи.

Нагадаємо, раніше повідомляли як отримати пенсію, чи вистачить вам страхового стажу.

Як повідомляв портал "Знай.ua", пенсії за Зеленського: як вирахувати та отримати виплати вже цієї осені.

Також "Знай.ua" писав, що в Україні масово перерахують пенсії.