Вибух на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року не залишив байдужим жодну людину, хоча масштаби кататсрофи не докінця зрозуміли ані прості громадяни, ані представники влади.

Після ліквідації над зруйнований реакторо вирішили звести саркофаг, який нині називають "Укриття". У його будівництві взяло участь більше 90 000 робітників, які впоралися до листопада 1986 року, витративши 206 днів, - пише NewsProua.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Фахівці розрахували, що якщо надавати об'єкту належне обслуговування, то він зможе захищати світ від радіації протягом 20-40 років. На сьогодні саркофаг в експлуатації вже 33 роки.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

За це вас можуть оштрафувати навіть у власній квартирі: комусь з українців потрібно готувати до 100 тисяч гривень

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Показати ще

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Отже, оскільки термін його експлуатації добігає кінця, було вирішено, що пора зайнятися будівництвом "Нового безпечного конфайменту" (НБК). Даний об'єкт займає площу 110 на 165 м і важить близько 36,2 тис. тонн, і був введений в експлуатацію 10.07.2019 року.

Британські експерти зійшлися в єдиній думці, що старий саркофаг потрібно якомога швидше демонтувати, інакше він може упасти будь-якої миті.

Наразі вже знайшли компанію, яка проведе демонтаж укриття, завершити роботи мають до 2023 року.

На зведення нового захисту навколо реактора піде щонайменше 78 мільйонів доларів.

Після завершення демонтажу, плануються розпочати нові роботи по усуненню величезної кількості ядерних відходів на дні реактора і біля нього. Нове будівнитво може тривати до 2064 року.

Дослідники побоюються, що до завершення будівництва близько 40 тисяч людей можуть захворіти на рак.

Нагадаємо, які таємниці приховує грандіозне будівництво на Чорнобильській АЕС.

Як раніше повідомляв портал Знай.ua, творці успішного серіалу "Чорнобиль" від НВО розповіли найцікавіші подробиці про зйомки.

Також портал Знай.ua писав, що зону відчуження показали в незвичному ракурсі. Такого романтичного Чорнобиля ще ніхто не бачив.