У людей, яких в момент катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції не виповнилося 18 років на протягом усього життя зберігається підвищений ризик мати невиліковні хвороби.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Про це розповів заступник директора Інституту ендокринології та обміну речовин імені В. П. Комісаренка АМН України, доктор медичних наук Андрій Кваченюк в інтерв'ю ObozTV.

Зокрема лікар зазначив, що в людей після Чорнобильської катастрофи підвищився ризик захворіти саме на рак щитовидної залози.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Показати ще

Як розповів фахівець, після страшної аварії на атомній електростанції відбувся дуже великий викид радіоактивного йоду. Його впливу зазнали не лише ліквідатори, але і населення тих місць України та Білорусі, де згодом пройшли радіоактивні опади. "адіоактивний йод захоплювався щитовидною залозою. Він інтенсивно впливав на цей орган, змінюючи властивості клітин, які ведуть до мутацій, в тому числі до розвитку ракових захворювань щитовидної залози", розповів лікар, підкресливши, що за фізіології дітям, підліткам і вагітним жінкам потрібно більше йоду, тому їх щитовидна залоза накопичила більше радіоактивного ізотопу.

Вітчизняні вчені разом з американськими колегами провели безліч досліджень у цьому напрямку, починаючи з 1986 року. Їхні результати підтверджують надзвичайно згубний вплив катастрофи на людей.

"Якщо без впливу Чорнобиля рак щитовидної залози у дитини — це один, два, максимум три випадки на мільйон дітей в рік, то в геометричній прогресії ми спостерігали дане захворювання", - пояснив фахівець. "Ми будемо лікувати наслідки ще не один десяток років", уклав Кваченюк.

Нагадаємо, Росію атакували кліматичні аномалії.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Києві збудують завод зі спалення сміття. Українцям загрожує справжні екологічна катастрофа.

Також Знай.ua писав про те, що в Україні скасують пільговий тариф на світло.