Пенсійна реформа кардинально змінить принцип нарахування виплат українцям, які виходять на заслужений відпочинок. Вже через декілька тижнів перерахують частину виплат, а також на пенсіонерів, які отримують мінімальні виплати, чекають підвищення.

Отже, як зміниться пенсійна система у найближчому майбутньому та до чого готуватися кожному українцю.

пенсія

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Головне:

Популярні новини зараз

Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще
  • у липні декільком мільйонам українців перерахують пенсії;

  • вимоги щодо стажу ростуть, збільшується число тих, хто не зможе вийти на заслужений відпочинок у 60 років;

  • у наступному році українцям знову перерахують виплати, з урахуванням розміру інфляції і зростання зарплат.

Хто і скільки отримає

Також, якщо українці з мінімальною пенсією мають повний стаж (для жінок – 30, для чоловіків – 35 років), вони мають право і на надбавку в розмірі не менше 1% прожиткового мінімуму. Якщо зараз, наприклад, жінка із 40 роками стажу й мінімальною пенсією може отримувати надбавку в розмірі 149,7 грн, то після першого липня ця сума збільшиться до 156,4 грн.

гроші

Ще один шанс отримувати максимальну пенсію – мати білу високу заробітну плату. Наприклад, маючи 35 років стажу, заробляти потрібно нині приблизно в 8 разів більше від середнього заробітку, з якого сплачується внесок до Пенсійного фонду. Це приблизно 64 тис. грн. Тобто, за білої зарплати 64 тис. грн, до липня можна претендувати на пенсію в розмірі 14,9 тис. грн, а після – 15,6 тис. грн.

Втім, на практиці зрозуміло, що в Україні практично ніхто такої пенсії не побачить.

пенсіонери

Стаж та пенсія

У 2019-му на пенсію в 60 років можуть вийти ті, хто має від 26 років стажу, в 63 роки – від 16 до 26 років стажу. Щоб вийти на заслужений відпочинок у 65 років, потрібно мати 15 років стажу.

Щорічно такі вимоги будуть підвищувати на один рік. Загалом Пенсійна реформа та, зокрема вимоги міжнародних кредиторів передбачають вихід на пенсію у 60 років тим особам, які мають за плечима не менше 35 років трудового стажу.

пенсіонери

За підрахунками спеціалістів, буквально через 10 років половина населення України пенсійного віку не отримають взагалі пенсії, якщо тільки ситуація з тіньовим риноком праці не зміниться.

Щорічне осучаснення

З 2019-го українцям, крім індексації прожиткового мінімуму, також перераховують пенсії. Розмір надбавки в середньому становить 514 грн. Так, від 100 до 400 грн отримали 2,5 млн осіб, від 400 до 700 грн – 1,5 млн, від 700 до 1000 грн – 500 тис., від 1000 грн – 2,5 млн українців. Варто зазначити, що це не разова виплата, а підвищення пенсії.

Нагадаємо, в рамках підвищення пенсій українцям пообіцяли нечувані надбавки.

Як повідомляв Знай. ua, українцям назвали нові умови виходу на пенсію.

Також Знай. ua писав, що в Україні стане більше пенсіонерів.