У неділю, 2 червня, в Україні відзначається народне свято Тимофій Грядочник. Ця дата приурочена до вшанування пам'яті святого Тимофія, князя Псковського.

Історія свята

Святий Тимофій (князь Довмонт) народився у Литві у 1240 році. У 25 він утік з країни через постійні войни, і оселился у російському місті Псков. З дитинства будучи язичником, у Пскові Довмонт повірив у Бога і прийняв христинство. При хрещенні йому дали ім'я Тимофій.

Святий Тимофій був добрим християнином і хорошим градоначальником, який заслужив любов і повагу свого народу. Він 33 роки правив Псковом і захищав місто від різних воєн. Після одруження на доньці княза Дмитра він поріднився з Олександром Невським.

Популярні новини зараз

Не надумайте брати ці яйця: українців попередили про небезпеку у супермаркеті

Мобілізація 2024: як держава "закручує гайки" для ухилянтів

Чи витримають школярі спеку: МОН вводить жорсткі заходи

Для власників квартир приготували новий тарифний "сюрприз": яка послуга дорожчає

Показати ще

Як повідомляється у літописах, перед тим, як взяти зброю князь завжди йшов у храм і брав благословення у священика. Кожен раз, коли Тимофію вдавалося перемогти ворога, він будував храм на честь святого, у день вшанування пам'яті якого відбувалася битва.

Традиції та обряди

З давніх часів у цей день християни молилися святому Тимофія з проханням про гарний урожай.

Слов'яни стежили за молодими сходами посаджених культур. Якщо рослини починали жовтіти і чахнути, у цьому звинувачували сусідів, який наврочили урожай коли дивилися, як садять овочі.

Прикмети

Наскільки довго йде дощ у цей день, стільки ж утримається сонячна погода влітку.

Якщо на Тимофія Грядочника ллє злива, значить, через 6 місяців того ж числа буде сильний снігопад.

Багато шишок на ялині – до достатку агрусу і огірка.

Нагадаємо, у Дніпрі розгорівся скандал після того, як священик Української православної церкви не захотів причащати дитину, хрещену в Православній Церкві України.

Раніше Знай.uа повідомляв, вчені зробили замах на святиню і фактично "воскресили" Бога, зробивши у лабораторії достовірну тривимірну модель Ісуса Христа.

Також Знай.uа писав, уряд затвердив нову редакцію Українського правопису. Так, зокрема, слова "Бог", "Трійця" будемо писати з великої літери, а святий апостол, мученик – з маленької.