У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті апостола Іоана Богослова. Інші назви свята: «Іван Довгий», «Іван-градобйй», «Пшеничник», «Посів». Довгим свято назвали за те, що всі роботи, які здійснювалися в цей день починалися з самої зорі і тривали до темряви.

Іоан Богослов – апостол і молодший брат апостола Якова. Після розп'яття Ісуса Іоан дбав про Марію до її останнього дня. А потім пішов проповідувати слово Боже по містах. Також він вважається автором п'яти книг Нового Завіту.

Чого не можна робити 21 травня

Для сьогоднішнього дня є цікавий звичай – печуть обітні пироги. Їх не варто їсти повністю самим, зазвичай їх віддають бідним, мандрівникам і вбогим. Літнім людям потрібно вийти на дорогу, помолитися, щоб Господь послав їм людину, з якою вони зможуть розділити цей хліб. Якщо бідняк чи мандрівник з'являється, то це хороший знак, але якщо ні, то є свої заборони. Їсти цей хліб самому не можна, потрібно віддати птахам. А якщо ви роздали не всі пироги, з ними не можна повертатися в будинок. Бо тоді виходить, що Бог розлютився на вас, раз не дав зробити добру справу.

Народні прикмети на 21 травня

Популярні новини зараз

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок

Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки

Показати ще

Приказки і прикмети

  • Якщо вранці небо червоне – скоро піде дощ.
  • Якщо день ясний – влітку не буде грибів. Якщо ллє, як з відра – грибів будуть повні корзини.
  • Похмурі дощові хмари пливуть купами – буде негода.
  • Червоний захід сонця говорить про те, що погода буде гарною ще кілька днів.
  • Якщо місяць на небі в серпанку – погода скоро зіпсується.
  • На черемусі багато цвіту – літо буде дощовим.
  • Народжені 21 травня наділені витривалістю і незалежним характером. Їм слід побоюватися гордині.

Як повідомляв портал Знай.ua, в травні українців чекають як мінімум три дні, коли висока ймовірність магнітних бур. Це відбувається, оскільки активність на поверхні сонця досягає піку. Метеочутливі люди можуть відчути нездужання.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що погода випробує українців на міцність в травні. На нас чекає температурна аномалія: такого не було вже багато років. А червень стане аномально спекотним місяцем.