Виявилося, що є продукти, які можна спокійно з'їсти після кількох тижнів, місяців і навіть років після закінчення терміну придатності.
Про це стало відомо завдяки заяві гастрономічного фахівця, професора Джудіт Еванс для видання "Mail on Sunday".
Так, за словами експерта, щорічно у Великобританії позбуваються тонн прострочених продуктів. Тим не менш, велика частина з них досить безпечна для людини в якості їжі ще кілька днів, а то і місяців. А вся причина в тому, що магазини використовують дати "показувати до" і "придатний до", щоб чергувати продаж молочних продуктів, риби, м'яса і салатів, які можуть викликати сильне харчове отруєння.
Саме через ці "маніпуляції" 7,3 млн тонн овочів, хліба, сушених продуктів, фруктів викидаються передчасно, через закінчення терміну придатності на ярликах, хоча за фактом продукти ще можна реалізувати, - з цією метою деякі європейські супермаркети навіть почали прибирати ярлики з таких продуктів, щоб уникнути марних втрат сільських господарств.
Штрафи від ТЦК зростуть вдвічі: ухилянтів добряче потрусять
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Пропрацював 40 років, а пенсія мізерна: у ПФУ звернулися до українців, сподобається не всім
В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
У першу чергу, мова йде про яйця, сотні мільйонів яких щороку викидають, хоча вони можуть бути придатними в їжу ще кілька тижнів після терміну "придатний до". Щоб перевірити свіжість яєць, потрібно опустити їх у воду. Коли вони починають псуватися, то виділяють газ, і спливають на поверхню. У зворотному випадку їх ще можна їсти.
Сир теж часто можна їсти ще кілька днів, тижнів, а іноді і через декілька місяців, особливо, якщо це стосується твердих сортів, - з них можна просто зрізати видиму цвіль.
Хліб може зберігатися близько тижня після закінчення терміну "придатний до" при правильному зберіганні в кімнатній температурі, а якщо його покласти одразу в холодильник, то може витримати і півроку. Якщо булку покрила синя цвіль, її можна зрізати, охопивши декілька сантиметрів навколо плями. Якщо цвіль чорна, - всю буханку потрібно відразу викинути.
Картопля їстівна ще кілька тижнів після термінів на етикетках, поки всередині вона тверда і має кремовий колір. Якщо картоплина стала зеленуватою зовні і пустила паростки, її можна просто обрізати.
Нагадаємо, чому "сказилися" ціни на овочі в Україні.
Як повідомляв Знай.uа Травневі свята 2019: вихідні в Україні, коли будуть і як відзначати.
Також Знай.uа писав, безпечної дози не існує: Супрун розповіла, як не розгубити здоров'я на святах.