До України повертають втрачену 70 років тому реліквію.
Під час окупації Києва в 1941 році пам'ятку вкрали і вивезли в Німеччину. Мова йде про грамоту Петра Першого, яка колись знаходилась у Софії Київській.

Про це повідомляє ТСН.

Після війни реліквію виявили у власності німецького університету міста Тюбінген. Наразі триває процес повернення пам'ятки до Києва.

"Загалом Україна втратила понад 30 тисяч таких експонатів у музеях. Плюс мільйонні втрати в архівах. І тому важливо, що цей процес поступово набирає обертів, що німецька сторона усвідомлює, що вона так само повинна допомагати нам знаходити ці витвори мистецтва чи історичні документи такої ваги, особливо, як ця грамота Петра І", - говорить експерт.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Як розповіли історики, документ свідчить, ще у 18 столітті були спроби отримати незалежну від Москви українську церкву.

"На початку 18-го століття побоювання Москви щодо повернення Київської митрополії до Константинополя були на часі і очевидно що прецеденти відповідних контактів були і тому у грамоті вирішили спеціально прописати що Кроковський зобов’язується більше не звертатися до Константинополя", - розповіла про зміст документу історик Наталія Сінкевич.

Нагадаємо, у Парижі польські історики повідомили про сенсаційну знахідку. Знайшли артефакт, який може пролити світло на історію минулих років, – унікальну мапу часів Речі Посполитої.

Як повідомляв портал Знай.ua, у річці Темза британські археологи виловили людський кістяк, вік якої, імовірно, склав 500 років.

Також Знай.ua писав про те, що Вченим вдалося знайти унікальні прикраси, які датують початком нашої ери.