Історія свята

Життя Євфимія Великого пройшло в 5-му столітті. Він народився у батьків пізно, але був довгоочікуваною дитиною. У 30 років Євфимій стає пресвітером і керує монастирем. Але він завжди мріяв тільки про самотність, тому вирішив жити в пустелі. У Євфимія був дар зцілення і про нього швидко дізнавалися люди, куди б він не пішов. Багато хто приходив до нього і залишалися з ним. Тому святий збудував лавру, церква, яку освятив Єрусалимський Патріарх. Його шанують як відлюдника і одного з засновників чернецтва разом з Макарієм, Пахомієм і Антонієм.

Традиції свята

Лютий вважався місяцем хуртовин. Тому в цей день наші предки зазвичай говорили такі усталені фрази: «Хуртовини та завірюхи під лютий налетіли». «На Юхима вітри дули — шапку здули, каптан зняли, рукавиці самі спали». Так вони жартували про характер цього дня. Слід було не злазити в цей день з печі і думати про Масляну, тобто з дня Євфимія передбачали погода на весну. Якщо мете заметіль, то і на Масляну вона буде. А якщо опівдні світило сонце, то вважалося, що літо буде дощовим. Вітер передвіщав сирий рік.

Також на Русі було прийнято спостерігати за домашніми тваринами та їх поведінкою. Стежили за кішкою, за курями. Якщо кішка шкребе підлогу, а курі крутять хвостами, то варто чекати хуртовини. Намагалися на цей день призначити весілля, бо не за горами Великий піст, а значить не можна буде шумно веселитися і вінчатися.

Популярні новини зараз

Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади

Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати

Показати ще

Нагадуємо, ПриватБанк потрапив у жахливий скандал з вигаданими боргами. Таких шахраїв ще пошукати треба.

Як повідомляв портал "Знай.ua", синоптик зробив несподіваний прогноз на лютий. Сніговий апокаліпсис відміняється.

Нагадуємо Світлана Фус, популярний український дієтолог, експерт по здоровому харчуванню, розповіла всю правду про цукор і напої, в яких він міститься.

Народне свято «Єфимів день»