Початок року всі українці пам'ятають відмінно. Не так за новорічними ялинками та мандаринам, як за "драконівськими" рахунками за газ, де тарифи виявилися завищеними як мінімум в три рази. Квитанції з незрозумілими цифрами прийшли сотням тисяч клієнтів облгазів без лічильників. У "Нафтогазі" заявляють, що це була передвиборча провокація з боку газових посередників. Глава Міністерства соціальної політики Андрій Рева закликав українців не платити за цим "фейковим" квитанціями, а платити за газ за колишньою нормою. Це стосується виключно тих, у кого не встановлені прилади обліку

Сотні тисяч українців були неприємно здивовані в січні, отримавши рахунки за газ. Суми у тих, хто користується послугами облгазів без приладів обліку, несподівано виросли майже в три рази. У НАК «Нафтогаз України» заявляють, що газові посередники влаштували провокацію перед виборами, а міністр соціальної політики Андрій Рева закликав споживачів ігнорувати «завищені» платіжки, а розраховуватися за колишніми нормами. Це стосується виключно тих, у кого немає газових лічильників.

Як пише видання Реал, якщо в платіжках за листопад норма споживання блакитного палива на трьох осіб, прописаних у квартирі, становила 9,9 куб. м, то в грудневих в такому разі вже зазначалося 29,4 куб. м. Відповідно, і плата збільшилася з 84,63 грн до 251,38 грн. в місяць. Крім того, у багатьох регіонах облгази почали нараховувати споживачам невідомо звідки виникли борги.

З чого такий реверанс? Почалося все з звернення кількох обласних газових компаній в суд з вимогою оскаржити урядова постанова від 2016 року, знижувала норми споживання газу для домогосподарств, не обладнаних газовими лічильниками. Нагадаємо, тоді в Кабміні заявляли, що норма завищена і вона дозволяє облгазам отримувати набагато більшу компенсацію від держбюджету за субсидиантов. Облгази пішли в суд.

Після проходження декількох інстанцій, Верховний суд України таки задовольнив їх позов і визнав дану постанову Кабміну недійсним. Після такого судового рішення постачальники газу повідомили, що будуть виставляти рахунки населенню за нормами, встановленими у 1996 році, які в 2,97 рази вище скасованих.

Популярні новини зараз

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

Нагадаємо, українцям дозволили не платити за комуналку.

Також ми писали, що Рева шиканув на різдвяні свята так, що українських пенсіонерів можна годувати 10 років