Історія свята

Згідно з історії 22 січня 1919 року Західно-Українська та Українська народні республіки об'єдналися і підписали Акт возз'єднання, який назвали Акт «Злуки». У той же день на Софійській площі зібралися тисячі мешканців столиці, аби відсвяткувати. Сценарій святкування річниці 4-го універсалу УНР і народження соборної України підготував Іван Огієнко. Тоді 22 січня 1919 року був вихідним днем. В 12:00 почалася парадна церемонія злуки на Софійській площі в Києві. Крім того, в День соборності України сценарій закликав офіційно зачитати постанову УНР від 3 січня про незалежність, що зробив Л. Цегельський у присутності багатьох тисяч людей, а священик П. Корсунський оголосив універсал Директорії.

Проте офіційно державним святом цей день став через багато років, в 1999 році, коли Президент України Леонід Кучма підписав відповідний указ. Цей день надзвичайно важливий для українців, особливо для підростаючого покоління, щоб показати, чому так важлива незалежність для України і як важко вона виборювалася.

Традиції свята

Одна з традицій почалася ще в 1990 році, коли незадовго до розпаду Радянського Союзу патріоти об'єдналися з різних земель і, згідно з різними даними, від 500 000 до 3 000 000 людей взялися за руки і створили живий ланцюг від Києва до Львова. Подібний ланцюг будувався вже вдруге, але свято стане державним тільки через майже 10 років.

Популярні новини зараз

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів

Показати ще

Тому ця традиція так важлива, і вона продовжує існувати. В кінці 2000-х років вона відродилася і в Києві щороку створюють такі ланцюги на мосту Патона, хоча вже не в таких масштабах, але близько 1000 чоловік збирається, щоб показати символ об'єднання правого і лівого берега Дніпра. У 2011 році такі ланцюги створили в більш ніж 20 містах країни, а у Львові ланцюг зібрав 5000 чоловік.

Також в цей день традиційно проводять різні освітні заходи, щоб донести історію Батьківщини і самого свята.

Як раніше повідомляв Знай.ua, дізнатися про свою долю на цьому тижні для всіх знаків Зодіаку можна в нашому тижневому гороскопі.

Нагадуємо, пити чай або каву не виймаючи ложечку з чашки вважається поганим тоном. Однак крім цього існують прикмети, за якими потрібно обов'язково виймати ложку з чашки.

Знай.uaЗнай.иа повідомляв про те, що археологи натрапили на криваву спадщину Сталіна, вміст схованки шокував світ.