Повір'я

За народним повір'ям це найстрашніший день у році. Але він відмінно підходив, щоб ворожити про майбутнє і закликати духів. Дівчата хотіли дізнатися, чи вийдуть вони заміж найближчим часом. Але загалом день вважали нещасливим. А дітей, що народилися сьогодні, переслідує нещастя. І для застереження їм треба постійно носити онікс.

День назвали Страшний, тому що особливо у цей вечір шаленіє нечиста сила. І щоб захиститися від її впливу з Червоної гірки приносили осикові кілочки, які залишили там напередодні, і складали їх у дворі, а зверху висипали солому з ліжок. Знахарка приносила вугіллячко і розпалювала багаття, бо вірили, що всі біди і хвороби згорять у вогні.

Але особливо намагалися оберігати дітей від зла, адже вони найбільш беззахисні. Зазвичай робили це за допомогою молитви та доброї турботи. Адже за малюками полюють багато духів: полуночниця (викликає безсоння), бага (горбата і викрадає дітей), бадай (істота хрома, безрука і німа, але краде дитину, якщо вона виходить за ворота), бірюк, коканко, ігоша, крикса та інші страшні тварюки. Деякі викрадали дітей, деякі не давали спати, деякі змушували хворіти і всіляко псували життя і дітям, і батькам.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Щоб злі духи не чіпали дитину, в колиску клали деякі обереги: квітка будяка, окраєць хліба, особлива кісточка з голови риби або порося, яка схожа на монету. А щоб позбутися від духів, які не давали спати вночі, в ліжко дівчинки ставили веретено і пряслице, а хлопчикові стрілу і маленький лук. Над цими речами читали спеціальні замовляння.

Прикмети і приказки

  • Якщо дме північний вітер, а хмар на небі немає, то скоро почнуться морози.
  • Якщо у цей день першим до хати увійде чоловік, то найближчі дні будуть морозними.
  • Сильна тяга в печі — теж на мороз.
  • Народжені 11 січня рідко бувають щасливі, все життя їх будуть переслідувати нещастя. Носити їм слід онікс.

Раніше Знай.ua писав, нові правила прописки вдарять по гаманцю і гордості українців. Перевіряти будуть навіть засоби гігієни та одяг

Нагадуємо, Томос взято, на черзі – патріархат. Філарет розкрив плани УПЦ, Константинополь підтримає.

Раніше Знай.ua повідомляв про способи догляду за волоссям взимку, щоб вони не електризувалося, і можна було виглядати відмінно і доглянуто завжди.