З 11 січня в Україні набирають чинності нові редакції статей Кримінального кодексу, які стосуються питань про кваліфікацію сексуальних злочинів, пише Страна.
Нововведення в Кримінальний і Кримінально-процесуальний кодекси були затверджені ще в грудні 2017 року, але набирають чинності тільки зараз.
Наскільки істотна різниця між старими і новими нормами КК України?
Буде 3 істотні зміни. У першу чергу, це стосується розширення трактувань самого поняття "зґвалтування".
"Тепер поряд з вже застосовувалися тлумаченнями цього злочину додатково будуть враховуватися так звані супутні обставини, як, наприклад, уразливий стан. Це випадки, коли, наприклад, на підконтрольну територію прибуває жінка-переселенка, у якої немає засобів до існування. Про її проблеми дізнається інша людина, і примушує займатися з ним сексом в обмін на те, що він буде надавати фінансову допомогу", - говорить помічник голови НП Андрій Ткачов.
Друга знакова зміна - це визнання секс-насильства, здійсненого людиною щодо члена його колишньої або нинішньої сім'ї (чоловіка/дружини), а також особи, з якою підозрюваний перебував у близьких відносинах (наприклад, у цивільному шлюбі), обтяжуючим фактом. В результаті, за новими нормами за зґвалтування сторонньої людини особі загрожує від трьох до п'яти років в'язниці, а за аналогічне насильство відносно чоловіка чи дружини - від п'яти до десяти років ув'язнення.
Третьою істотною новелою вважається впровадження в тіло Кримінального кодексу примітки про те, що таке добровільна згода на секс. Якщо цю згоду (в тій або іншій формі) не було отримано, то де-юре у потерпілої сторони є всі підстави писати заяву про зґвалтування.
Апріорі будь-секс буде розцінюватись правоохоронцями як такий, що стався добровільно, аж до подання відповідної заяви про злочин. Тому незважаючи на певний "казус згоди" (його частково визнають і силовики), будь-яких нотаріальних засвідчень для підтвердження отримання жаданого "так" подружжю або іншим статевим партнерам не знадобиться. Те ж саме стосується і розписок.
"Не потрібно займати чергу до нотаріусів. Розписки - це не більш ніж стьоб юристів, які зі скепсисом зустріли нововведення", - відзначають в органах прокуратури.