Навколо Києво-Печерської Лаври розгорівся новий скандал, пов'язаний із священослужителями УПЦ МП, які орендують там приміщення.

Києво-Печерська Лавра

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на джерело, наближене до колишнього заступника глави Адміністрації президента України Ростислава Павленка.

У повідомленні йдеться, що керівництво музею Києво-Печерської Лаври і Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника нібито отримало вказівку почати підготовку позовів про припинення оренди своїх приміщень громадами Української православної церкви Московського патріархату.

митрополит Павло

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Не просто оновити дані у ТЦК: чоловіків попередили, що буде потім

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Згідно з інформацією, також було дано вказівку "всі дії тримати в таємниці в зв'язку з делікатністю питання, щоб заздалегідь не отримати негативний суспільний резонанс".

Варто нагадати, що 15 грудня в Києві відбувся історичний за своїм значенням Об'єднавчий собор, за результатами якого була створена помісна православна церква України.

Об'єднавчий cобор Української православної церкви

Її предстоятелем було обрано митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія. В УПЦ МП, в свою чергу, відмовилися визнавати результати собору.

Нагадаємо, політолог і соціолог Віктор Небоженко висловив думку, що Кремль до останнього був впевнений у провалі Єдиної української православної церкви – російська влада сподівалася, Філарет не піде на поступки і буде стояти на своєму, поки не стане керувати.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

За словами експерта, саме Філарет практично все своє життя активно відстоював інтереси релігійної незалежності нашої держави, він з надією чекав, що нарешті-то в Україні з'явиться президент, який підставить йому плече і допоможе вибирати право на самостійну церкву.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Константинопольський патріарх Варфоломій назвав дату, коли Україна отримає Томос. Він підтвердив намір надати його українській православній церкві 6 січня.

Патріарх Варфоломій

Про це патріарх Варфоломій заявив у понеділок, 31 грудня, на новорічній церемонії.

Також Знай.ua писав про те, що експерти проаналізували "потуги" РПЦ щодо дискримінації автокефальної церкви в Україні .