Історія свята

Легенда свідчить, що одного разу під час гонінь на християн, приблизно у 2-3 столітті, коли правив імператор Діоклетіан, Аполлоній побоявся страждань і попросив Філімона язичника, щоб той переодягнувся в його одяг і приніс жертву ідолам. Але Філімон заявив, що і сам християнин. Аполлоній розкаявся і відкрито зізнався у вірі. В результаті обох катували і стратили після. В їх муках брав участь Аріан язичник, але пізніше він покаявся і прийняв хрещення з охоронцями, старшим був Феотих. Їх пізніше теж стратили.

Традиції свята

Про цей день наші пращури говорили: «На Філімона піч топи та холоднечу з хати жени», адже чим сильніше натопиш піч, тим тепліше буде вдома в хрещенські морози, до яких вже залишилося недовго. Печі намагалися протопити осиковими дровами, бо вірили, що це відлякає нечисть, але осиковий вогонь ще й міг «з'їдати» сажу в печі, і хліб, який випікали в ній, ставав смачніше.

З цього дня дізнавалися, якою буде погода в лютому. Також вважалося, що якщо сьогодні було холодно, то літо буде спекотним, а якщо сніжно і вітряно – бути хорошому врожаю. Добрим знаком була і мінлива погода протягом дня, значить взимку будуть відлиги.

Популярні новини зараз

Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині