Повір'я

Прості люди називали цей день Відьмовими посиденьками. Вони вірили, що відьми збираються на раду, щоб вирішити, як краще зжити сонце білого світу, тому що воно згубне для різної нечисті. Також вважалося, що в цей день не можна лихословити, інакше з неба на голову впаде відьма. А віники забирали з ганку. Інакше якщо нечиста сила потягне його, то ним зможе підняти сильний сніг та заметіль, та такі снігові вихори, що замете сонце.

За народним повір'ям, відьми не тільки на віниках літали, але і в принципі на будь-якому кухонному начинні. Щоб захиститися від нечисті у господинь був свій ритуал. У народі вірили, що впущений рогач не дозволить відьмі чаклувати. А якщо перевернути пічну заслінку, то відьма не зможе забратися в будинок. Був ще один особливий звичай – треба втикнути серп в підлогу, а сокиру в поріг. Це теж має захистити дім від зла. Гострота серпа і сокири передасться порогу і двері, які вважаються хранителями входу в будинок.

Взагалі, ще в давнину відьми не вважалися істотами, протиборчими людині. За часів матріархату всіх жінок називали відьмами або відуньями (від слова «відати» – знати). Вірили, що жінкам доступні таємні знання, які чоловікам не збагнути ніколи в житті.

Популярні новини зараз

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Показати ще

Прикмети і приказки

  • Євстрат сонечку радий, додався деньок на горобиний скок.
  • Якщо в Євстратіїв день світить сонце, то і весь січень буде стояти ясна і морозна погода.
  • Народженим 26 грудня слід носити андалузит або опал.
  • На Русі з Євстратія було прийнято стежити за погодою протягом 12 днів: кожний з них передбачав погоду на "свій" місяць, починаючи з січня.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині