Об’єднавчий собор відбудеться 15 грудня в Софійському соборі — на ньому мають проголосити створення Автокефальної помісної церкви в Україні, обрати її голову та затвердити статут.

Томос в Україні

Про це повідомив президент України Петро Порошенко.

"Собор відбудеться 15 грудня 2018 року", - заявив П.Порошенко на Форумі місцевого самоврядування в Києві в середу, 5 грудня.

Петро Порошенко

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Нагадаємо, після проведення об'єднавчого Собору на церемонію вручення Томоса до Стамбулу український президент відправиться разом з обраним на Соборі предстателем Української автокефальної церкви.

Томос в Україні

Про це стало відомо завдяки заявою президента України Петра Порошенка, який він озвучив під час ефіру програми "Свобода слова" на одному з українських телеканалів.

"Потім вже (після Собору - ред.) предстоятель разом з Президентом поїдуть на Фанар у Константинополь, буде дуже урочиста служба Божа і на цій службі служитимуть два предстоятеля - Патріарх Варфоломій і новообраний предстоятель Української православної церкви", - заявив президент.

Раніше Знай.uа писав про те, що у зв'язку з прийняттям рішення синоду Вселенського патріархату, дата скликання Об'єднавчого собору буде визначена в грудні.

Томос в Україні

Цю інформацію повідомив на своїй сторінці у Facebook архієпископ Чернігівський, речник УПЦ КП Євстратій Зоря.

"В Київському Патріархаті, згідно з раніше досягнутими домовленостями, очікують офіційного отримання детальної інформації про прийнятихі синодальні рішення, у тому числі щодо підготовленого Статуту Церкви. Київський Патріархат висловлює надію, що спільними зусиллями всіх залучених в процес сторін незабаром буде успішно завершена підготовча робота, Собор збереться і прийме необхідні рішення щодо об'єднання, обрання Предстоятеля Церкви та затвердження Статуту", - заявив Зоря.

Також Знай.uа повідомляв, що голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав рішення Синоду Вселенського патріархату, який затвердив Томос і статут для помісної Української православної церкви.