У неділю, 2 грудня, за народним календарем відзначається Авдеїв день (дата за старим стилем – 19 листопада). Також у цю дату православні віряни вшановують пам'ять святого Авдія, одного з 12-ти малих пророків. У народі святого вважають небесним покровителем домашнього вогнища, господарства та добробуту, за що він і був прозваний «Прихильником».

Авдеїв день 2 грудня: історія життя святого

За церковними переказами відомо, що майбутній пророк Авдій народився в селі недалеко від міста Сихем. З юнацьких років він пізнав Господа Бога і служив Йому вірою і правдою. Коли в Ізраїлі язичники поклонялися Баалу, Авдій не піддався народним віянням і залишився вірним Істинному Богу.

святий Авдій

Відомо, що він був домоправителем у самого царя Ахава. Коли дружина правителя вирішила влаштувати гоніння на пророків, то Авдій залишив роботу і став допомагати простим християнам.

Одного разу він зустрів пророка Іллю і вирішив піти за ним. За це господь винагородив Авдія за справи і думки даром передбачення. Варто відзначити, що Авдій встиг за своє життя написати книгу пророцтв. Вона містить усього одну голову, але стоїть четвертою в списку книг малих пророків.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

"Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

пророк Ілля

Авдеїв день 2 грудня: традиції і обряди свята

Традиційно в цей день наші предки проводили таємничий і в той же час простий обряд «замикання» житла від нечистої сили. Для цього потрібно було пройти по всьому будинку, при цьому постукуючи по косякам дверей і рамам вікон обухом сокири. У той же час, якщо сокири під рукою не опинялося, брали і серп. Багато людей вірили, що таким чином можна захистити не тільки будинок, але і всіх, хто живе в ньому від підступів злих духів.

сокира для обряду

Крім того, дуже часто на Авдія на вулиці вирують хуртовини та сильні вітри гуляють. У такі моменти наші предки говорили, що якщо нечисть буяє, то краще провести день вдома, в теплі, з гарячим або міцним, що кому ближче до душі, напоєм. Примітно, що найбільш популярним питвом цієї пори року був трав'яний чай із медом.