Польща кусає лікті, адже більшість українських заробітчан збираються залишити країну та їхати до нової. Німеччина пропонує більш вигідні умови праці.

Про це пише ВВС.Україна.

Крім традиційного сезонного фактора, на зменшення кількості українських працівників у Польщі вже від січня наступного року можуть вплинути і зміни у правилах працевлаштування у Німеччині громадян з-поза меж ЄС.

міграція

Німецька влада активно працює над спрощенням умов міграції для фахівців, які відповідають певним критеріям і мають достатній рівень володіння німецькою.

Популярні новини зараз

Сім'ї отримають по 5000 гривень: хто у списку

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Вже зараз частина українських працівників з Польщі переорієнтувалася на Чехію і Словаччину, де платня є вищою. Однак з Нового року все може змінитися і в цих країнах.

гроші

Із посиланням на результати останнього дослідження, проведеного агенцією Work Service, видання припускає, що у разі, як працевлаштування у Німеччині буде лібералізовано, туди можуть поїхати до 60% українців, які нині працюють у Польщі.

"Це величезна загроза польській економіці. Протягом двох-трьох місяців дефіцит персоналу збільшиться з 156 тисяч до понад півмільйона вакансій", – цитує Rzeczpospolita Кшиштофа Інглота, керівника Personnel Service.

Серед можливих нових маршрутів, крім Німеччини, спеціалісти називають і Чехію, яка манить українських заробітчан.

Втім, очевидно, це більше стосуватиметься кваліфікованих працівників. А опитування покаують, що понад 70% працівників у Польщі виконували просту роботу, яка не потребує спеціальної вищої світи.

працівникиз освітою

Зазначається, що тепер Німеччина хоче спростити візовий режим для українських трудових мігрантів.

"Зокрема, уряд Німеччини заявив про наміри спростити візовий режим для українців, які приїжджатимуть на роботу. Крім того, підприємці Чехії звернулися до свого уряду із проханням спростити режим і оформлення українців на роботу. Власне, з боку Європейського Союзу попит на українських працівників максимально підтримується".

Відтак, каже експерт, зрозуміло, чому польські підприємці трохи запанікували. Особливо це стосується працівників робітничих професій. Але для них у свою чергу фінансовий фактор є вирішальним. А Німеччина цілком ймовірно запропонує більше.

Нагадаємо, українцям розповіли де та скільки можна заробити під Новий рік. Які тимчасові вакансії в Україні пропонують в грудні?

Як повідомляв портал Знай.ua, що не варто писати у своєму резюме, щоб не втратити гарну вакансію.

Також Знай.ua писав про те, що Таїланд скасував візовий режим для українців.