Молитву "Отче наш" по праву називають однією з найбільш цілющих та дієвих у всьому світі. Але у важливих для кожного християнина словах знайшли таємний сенсі, який відкриває слово Боже з іншого боку.

Історія молитви "Отче наш"

Як відомо, основний текст написаний на галілейському діалекті арамейської мови, але оригінал проповіді Ісуса Христа не збергіся. Найдавніша версія – старогрецька, на діалекті койне.

Різні й обставини, за яких Ісус вимовляє текст молитви. Приміром, у Євангелії від Матвія "Отче наш" входить до складу Нагірної проповіді, тоді як у Луки Ісус дарує учням цю молитву у відповідь на пряме прохання "навчити молитися".

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Варіант Євангелія від Матвія отримав загальне поширення в християнському світі як головна християнська молитва, причому використання "Отче наш" в якості молитви сходить до найбільш ранніх християнських часів.

Текст Матвія відтворюється в Дидахе, найдавнішому пам'ятнику християнської писемності.

Текст самої молитви звучить так:

"Отче наш, що єси на небесах!

Хай святиться ім'я Твоє,

нехай прийде Царство Твоє,

нехай буде воля Твоя,

як на небі і на землі.

Хліб наш насущний дай нам день;

і прости нам провини наші,

як і ми прощаємо винуватцям нашим;

і не введи нас у спокусу,

але визволи нас від лукавого ".

Сенс і таємниця цієї молитви полягає в тому, що вона є універсальним божим словом, яке можна використовувати як для благословення свого шляху, так і для захисту від зла, від хвороби і від будь-якого лиха.

Християни вірять, що читання молитви "Отче наш" в найстрашніші моменти життя може допомогти уникнути жахливої ​​долі. Головна таємниця цієї молитви складається в її силі. Бог рятував багатьох людей, які перебувають під загрозою, читають "Отче наш".

Один з ветеранів Другої Світової війни, якийсь Олександр, написав листа своїй дружині, розповів історію, що був оточений в 1944 році німцями:

"Я з пораненням в ногу лежав в будинку, почув стукіт кроків і німецький говір. Я зрозумів, що зараз помру. Наші були близько, але розраховувати на них не доводилося. Я не міг поворухнутися - не тільки тому що був поранений, але і тому що виявився в глухому куті. Нічого не залишалося, крім як молитися. Я готувався до смерті від руки супротивника.У німця не виявилося патронів - він почав про щось швидко говорити зі своїми, але щось пішло не так. Вони різко кинулися тікати, кинувши мені під ноги гранату. Коли я прочитав останній рядок молитви, то зрозумів, що граната не розірвалася".

Дивіться: Молитва Отче Наш на арамійській і грецькій мові,вервиця з Святим Іоаном Павлом II

Нагадаємо, невідомі зловмисники вчинили зухвалий напад на Андріївську церкву із застосуванням "коктейлів Молотова" та газових балончиків.Як повідомляв "Знай.ua", католікос всіх вірмен Гарегін II виступив із заявою, що Вірменська апостольська церква не підтримуватиме поділ церков.Також "Знай.ua" писав, Мінкульт взявся за Почаївську лавру.